Propozycja podziału Ukrainy? Sikorski na cenzurowanym

Wrzosek w tarapatach. Koledzy z Lex Super Omnia żądają od niej wyjaśnień

Prokurator Ewa Wrzosek (fot. GRZEGORZ KRZYZEWSKI / FotoNews / Forum)

Stowarzyszenie Prokuratorów Lex Super Omnia żąda wyjaśnień od Ewy Wrzosek. W czwartek Prokuratura Regionalna w Szczecinie poinformowała o skierowaniu do Sądu Najwyższego wniosku o uchylenie immunitetu warszawskiej prokurator.

Prokurator zdobywała informacje dla Trzaskowskiego. Lisiecki: Może wejdzie do polityki

Szokujące wiadomości warszawskich prokuratorek.

Jak podała w czwartek Prokuratura Regionalna w Szczecinie, wnioski o uchylenie immunitetu dwóm warszawskim śledczym – Ewie Wrzosek i Małgorzacie M. – skierowano w ramach śledztwa dotyczącego ujawniania osobom nieuprawnionym informacji z prowadzonych postępowań karnych.

Zarzuty, które prokuratura zamierza im przedstawić, dotyczą przekazania osobom nieuprawnionym informacji z toczącego się postępowania, niedopełniania obowiązków służbowych i – wobec prok. Ewy Wrzosek - także zaangażowania się w działalność polityczną.

Co prokuratura zarzuca Ewie Wrzosek?

Według prokuratury, tłem tych zarzutów była kampania prezydencka w 2020 r. oraz dwa wypadki warszawskich autobusów, które miały miejsce w tym czasie. Do pierwszego z nich doszło nieopodal mostu im. Grota-Roweckiego, zginęła jedna osoba. Kierowca autobusu został wówczas oskarżony o prowadzenie pojazdu po zażyciu narkotyków.

Jak podała prokuratura, Michał D., pełniący funkcję Dyrektora Biura Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego Urzędu m.st. Warszawy, wykorzystując swoją znajomość z prokurator Wrzosek, miał oczekiwać, że śledcza poinformuje go o ustaleniach postępowania w sprawie wypadku.

Prokuratura ujawniła też fragmenty korespondencji elektronicznej między prokuratorkami i urzędnikiem. Według szczecińskiej prokuratury, Wrzosek – nie mając bezpośredniego dostępu do sprawy – uzyskiwała informacje o postępowaniu od swojej znajomej prokurator M. i przekazywała je Michałowi D.

Prokurator Ewa W. odrzuca oskarżenia prokuratury i wskazuje na Pegasusa

Warszawska prokurator Ewa W. zaprzecza treściom opublikowanym przez szczecińską prokuraturę, która chce uchylenia śledczej immunitetu i zarzuca...

Lex Super Omnia żąda wyjaśnień

Oświadczenie wydał zarząd stowarzyszenia prokuratorów Lex Super Omnia, który domaga się od Wrzosek „zajęcia i przekazania zarządowi stanowiska w kwestii zarzucanych działań”.

„Pamiętając o zasadzie domniemania niewinności liczymy na respektowanie fundamentalnej zasady, jaką jest prawo każdego do obrony. Oczekujemy, że prokurator Ewa Wrzosek jako strona postępowania będzie mogła korzystać z niczym nieograniczonych, przysługujących jej uprawnień i gwarancji procesowych, w tym prawa do obrony.

Żądamy szybkiego, rzetelnego i obiektywnego przeprowadzenia postępowania, celem wyjaśnienia wszelkich okoliczności sprawy” – czytamy w oświadczeniu.

Twoje INFO - kontakt z TVP INFO

„Stowarzyszenie Prokuratorów Lex Super Omnia, mające m.in. na celu kształtowanie postaw etycznych prokuratorów ze szczególnym uwzględnieniem dbałości o honor i godność zawodu, ochronę autorytetu prokuratury oraz promowanie praworządności i propagowanie na forum publicznym znaczenia niezależności prokuratora, pozycji silnej i obiektywnej prokuratury w demokratycznym państwie prawnym, nie aprobuje żadnych działań mogących stanowić uchybienie naszym ideałom i wskazywać na sprzeniewierzenie się tym zasadom. Za niedopuszczalne uznajemy zachowania, które mogłyby stanowić nieuprawnione udostępnianie jakimkolwiek osobom trzecim informacji z toczących się postępowań przygotowawczych” – przekazali prokuratorzy.

Lex Super Omnia to stowarzyszenie prokuratorów przeciwstawiających się reformie wymiaru sprawiedliwości. hejterskich wpisów na Twitterze zasłynął były prezes organizacji Krzysztof Parchimowicz.

Członkiem Lex Super Omnia jest także sama prokurator, która wcześniej w rozmowie z TVN24 zaprzeczyła treściom opublikowanym przez szczecińską prokuraturę. – To jest próba wyeliminowania mnie i zamknięcia mi ust. Nie dam się zastraszyć – powiedziała. Jak przekonywała, jej telefon był inwigilowany przy użyciu systemu Pegasus. – Wiążę sprawę nielegalnej inwigilacji Pegasusem, możliwości techniczne tego oprogramowania z treściami, które zostały aktualnie opublikowane – dodała Wrzosek.