Prorosyjska era Tuska

Brytyjski wywiad: Putin wyda w piątek oświadczenie dotyczące Ukrainy

Władimir Putin (fot. Contributor/Getty Images)

Podczas piątkowego wystąpienia przed obiema izbami rosyjskiego parlamentu Władimir Putin prawdopodobnie formalnie ogłosi przyłączenie do Rosji okupowanych terytoriów Ukrainy – twierdzi brytyjskie ministerstwo obrony.

Pseudoreferenda w obwodzie ługańskim. Podpalono lokale wyborcze

W okupowanym mieście Szczastia i w Siewierodoniecku w obwodzie ługańskim, gdzie Rosjanie prowadzą pseudoreferendum w sprawie aneksji, podpalono...

W codziennej informacji wywiadowczej ministerstwo poinformowało, że w piątek 30 września Putin ma wygłosić przemówienie przed obydwoma izbami rosyjskiego parlamentu.

„Istnieje realna możliwość, że Putin wykorzysta swoje wystąpienie do formalnego ogłoszenia przyłączenia okupowanych regionów Ukrainy do Federacji Rosyjskiej. Trwające na tych terytoriach referenda mają się zakończyć 27 września” – wskazano.

Według brytyjskiego resortu obrony przywódcy Rosji niemal na pewno liczą, że ewentualne ogłoszenie akcesji będzie postrzegane jako potwierdzenie słuszności „specjalnej operacji wojskowej” i umocni patriotyczne poparcie dla konfliktu.

Pseudoreferenda w okupowanej części Ukrainy

„Dążenia te zostaną prawdopodobnie osłabione przez rosnącą w kraju świadomość ostatnich niepowodzeń Rosji na polu walki oraz znaczny niepokój związany z ogłoszoną w zeszłym tygodniu częściową mobilizacją” – napisano.

Władze okupacyjne w zajętych częściowo przez wojska rosyjskie czterech obwodach na wschodzie i południu Ukrainy twierdzą, że od piątku prowadzą tam pseudoreferenda w sprawie przyłączenia tych terenów do Rosji. Działania te na okupowanych terytoriach obwodów donieckiego, ługańskiego, chersońskiego i zaporoskiego mają potrwać do wtorku.

Według licznych doniesień lokalna ludność jest zastraszana i zmuszana do oddawania głosów popierających aneksję.