Wojna na Ukrainie

Fitfor55. Minister Nowak omawiał w Paryżu „zbieżne stanowiska Polski i Francji”

Minister Rozwoju i Technologii Piotr Nowak w Paryżu (fot.TT/Piotr Nowak)

Sprawiedliwa transformacja energetyczna, unijna taksonomia, wzrost cen energii, węglowy mechanizm graniczny oraz konkurencyjność europejskiego przemysłu w związku z negocjacjami na temat pakietu Fitfor55 – to główne tematy rozmów ministra rozwoju i technologii Piotra Nowaka z ministrem gospodarki i finansów Bruno Le Maire'em w Paryżu we wtorek – poinformowało PAP MRiT.

Ile Polska zapłaci za Fit for 55? Główny ekonomista Banku Pekao podaje kwoty [WIDEO]

Względem zaakceptowanej już przez Polskę unijnej strategii klimatycznej, do Fit for 55 będziemy musieli dopłacić dodatkowe 189 mld euro – tak o...

„Pakiet Fitfor55 nie może »zabić« polskiej gospodarki. Spodziewamy się, że elementy pakietu są dalekie od jego ostatecznego kształtu. Polska liczy na znaczące modyfikacje w tym zakresie” – stwierdziło ministerstwo.

„Polska i Francja mają zbieżne stanowiska w wielu kwestiach, m.in. w zakresie kwalifikowania energii atomowej  jako tzw. energii zielonej oraz gazu jako surowca służącego transformacji” – przekazało MRiT.

Ważne projekty przemysłowe IPCI

Minister Nowak rozmawiał również z minister ds. przemysłu Agnes Pannier-Runacher o ważnych projektach przemysłowych IPCI (ang. Important Projects of Common European Interest), dotyczących sektorów: baterii, wodorowego, mikroelektroniki oraz sektora zdrowia. „Francji zależy na tych projektach inwestycyjnych w Polsce” – podało MRiT.

Polska i Francja stawiają na atom, Niemcy na gaz z Rosji

W kwestii energii nuklearnej i gazu ziemnego Polska i Francja, która od stycznia przewodniczy Radzie UE, mówią jednym głosem – powiedział stały...

Spotkanie ministrów odpowiedzialnych za rozwój gospodarczy Polski i Francji odbyło się w pierwszym miesiącu francuskiej prezydencji w Radzie UE, której priorytetami są m.in. budowa autonomii strategicznej Europy, reindustrializacja i zielona transformacja.

Nowak spotkał się również z francuskimi inwestorami, zrzeszonymi w organizacji MEDEF  – największej francuskiej federacji pracodawców oraz z jej prezesem Geoffroy Roux de Bezieux i przedstawicielami polskiego biznesu, działającymi we Francji.

Promowanie inwestycji sektora atomowego

„Elementem dyplomacji przemysłowej Francji jest promowanie inwestycji sektora atomowego” – potwierdziło MRiT. „Jednak zakończenie I etapu decyzyjnego planowane jest na jesieni 2022 r., jak zapowiedział wcześniej minister Piotr Naimiski” – przypomniało MRiT.

Przeczytaj też: Tyle ma kosztować francuski atom. Padły konkretne kwoty

Francja stała się trzecim partnerem handlowym pod względem polskiego eksportu, zaraz po Niemczech i Czechach. W 2021 r. odnotowaliśmy dynamiczne ożywienie obrotów towarowych z Francją. Po 11 miesiącach 2021 r. polski eksport do Francji wzrósł o 21 proc., do blisko 15 mld EUR i o tyle samo import (+21 proc.), do 8,7 mld EUR.