Rosja gotowa do inwazji na Ukrainę

Czy szczepienia przeciw COVID-19 będą obowiązkowe? Stanowisko PiS [WIDEO]

Klub PiS nie poprze projektu Lewicy o obowiązkowych szczepieniach przeciw COVID-19 – poinformował wicemarszałek Sejmu Ryszard Terlecki. Przyznał zarazem, że powinny być dodatkowe zachęty do szczepień. Zapowiedział, że w poniedziałek prezydium Komitetu Politycznego PiS zajmie się m.in. sprawą Łukasza Mejzy.

Zapytano Polaków o obowiązkowe szczepienia przeciw COVID-19. Tak odpowiedzieli

W Europie trwa dyskusja nad obowiązkiem szczepień przeciw COVID-19, a niektóre kraje już zdecydowały się na taki krok. Pracownia SW Research na...

Wicemarszałek Sejmu i szef klubu PiS Ryszard Terlecki zapowiedział w poniedziałek w rozmowie z dziennikarzami, że tego dnia spotyka się prezydium Komitetu Politycznego PiS.

Spotkanie, jak mówił, poświęcone będzie „bieżącej sytuacji”, zarówno wewnętrznym sprawom partii, jak i ogólnej sytuacji w tym temu, co dzieje się na granicy polsko-białoruskiej.

Czy szczepienia przeciw COVID-19 będą obowiązkowe?

Terlecki został zapytany, czy podczas spotkania będzie rozmowa o wiceministrze sportu Łukaszowi Mejzie. – Pewnie będzie, to jeden z tematów poruszanych – potwierdził.

Jak mówił, jednym z tematów będą także obostrzenia w związku z czwartą falą pandemii, bo „wymaga to pewnych uzgodnień i zgody uczestników kierownictwa partii”.

Ważny komunikat MZ dotyczący certyfikatów covidowych

Zdecydowaliśmy o wstrzymaniu wystawiania certyfikatów szczepień po dawce przypominającej dla pacjentów zaszczepionych szczepionką Johnson &...

Wicemarszałek Sejmu został też zapytany, czy szczepienia przeciwko COVID-19 powinny być obowiązkowe.

– Obowiązkowe to za dużo powiedziane, ale powinniśmy robić wszystko, żeby tych szczepień było jak najwięcej – zaznaczył. Stąd ludzi powinno się zachęcać do szczepień, a „jeżeli zachęty nie pomogą, zachęcać również poprzez promowanie tych, którzy się zaszczepili” – przekonywał.

Pytany, czy PiS poprze projekt Lewicy o obowiązkowych szczepieniach, odpowiedział: „z pewnością nie poprzemy”.

Terlecki przyznał także, że paszporty covidowe powinny być formą nagrody za to, że ktoś się zaszczepił, czyli np. dawać możliwości, których nie mają niezaszczepieni. – Ale to kwestia szerokiej dyskusji, która jest przed nami, ale miejmy nadzieję, że ta czwarta fala pandemii opada – mówił.

Co zawiera projekt Lewicy ws. obowiązkowych szczepień?

Lewica złożyła w poniedziałek w Sejmie projekt ustawy ws. obowiązku szczepień przeciw COVID-19 dla osób dorosłych. Projekt zakłada także wyłączenie z lockdownu firm, w których wszyscy pracownicy są zaszczepieni.

Poselski projekt nowelizacji ustawy o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, którego posłem sprawozdawcą jest wicemarszałek Sejmu Włodzimierz Czarzasty, wprowadza m.in. obowiązek szczepień dla osób pełnoletnich, z wyłączeniem tych, które mają przeciwskazania od lekarza ustalone przez ministra zdrowia, m.in. wykazujące silne reakcje alergiczne na składniki szczepionki; wyłączenie z lockdownu i ograniczeń tych zakładów pracy, w których pracownicy są zaszczepieni, a także powszechne stosowanie paszportu covidowego w miejscach użyteczności publicznej.

Twoje INFO - kontakt z TVP INFO