Wojna na Ukrainie

„Odrzucamy arbitralne stosowanie prawa UE”. Wspólne stanowisko po Warsaw Summit

W sobotę w Warszawie odbyło się spotkanie liderów europejskich partii konserwatywnych i prawicowych, z udziałem prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego, premiera Mateusza Morawieckiego, a także szefów kilkunastu konserwatywnych partii europejskich, w tym premiera Węgier Viktora Orbana oraz liderki francuskiego Zjednoczenia Narodowego Marine Le Pen. Po spotkaniu przyjęto wspólne oświadczenie, w którym zaznaczono, że instytucje europejskie nie mogą być „narzędziem inżynierii społecznej dla stworzenia nowego europejskiego narodu”.

Jarosław Kaczyński: Europa, na skutek działań niemieckich, ma iść ku federalizacji [WIDEO]

Musimy przygotować inną propozycją dla Europy; jeżeli nam się to uda, to uczynimy coś nie tylko dla naszych formacji i naszego kierunku...

W komunikacie opublikowanym po spotkaniu czytamy, że „uczestników konferencji łączy wspólne i głębokie przekonanie, że Unia Europejska złożona jest z wolnych i równych państw narodowych, powiązanych bliskimi i licznymi nićmi współpracy”. „Przekonanie to dzielimy z wieloma milionami obywateli krajów członkowskich całej Unii Europejskiej” – podkreślono.

Autorzy oświadczenia ocenili, że „tylko poprzez taki model współpracy europejskiej możemy uchronić Unię przed kolejnymi kryzysami i napięciami oraz powstrzymać niepokojące tendencje do tworzenia Europy rządzonej przez samowybierające się elity”.

Odrzucamy arbitralne stosowanie prawa UE, naginanie, a nawet łamanie traktatów. Pełną legitymację demokratyczną mają wyłącznie suwerenne instytucje państw. Instytucje europejskie nie cieszą się taką legitymacją i dlatego ich rola w architekturze politycznej musi być służebna wobec państwa narodowego” – zaznaczono.

W komunikacie podkreślono również, że instytucje europejskie nie mogą być „narzędziem inżynierii społecznej dla stworzenia nowego europejskiego narodu”. „Taką inżynierią społeczną jest, między innymi, ideologiczna operacja na języku, która zmierza do oderwania człowieka od kultury i dziedzictwa, jak na przykład dążenie przez Komisję Europejską do usunięcia z przestrzeni publicznej nazwy »Boże Narodzenie«” – napisano. „Koncepcja takiego narodu nigdy nie istniała, nie istnieje i zaistnieć nie może. Uczestnicy deklarują wolę solidarnej współpracy na różnych poziomach i w różnych formach ze wszystkimi partiami i organizacjami, którym drogie jest wyjątkowe dziedzictwo Europy i koncepcja Europy Ojczyzn” – oświadcza komunikat.

Twoje INFO - kontakt z TVP INFO