Imigranci na granicy z Białorusią

Oświadczenie prezesa PiS. „Jest umowa między ZP a OdNową RP”

Została zawarta umowa polityczna między PiS a środowiskiem OdNowa o współpracy we wspólnym klubie. Będziemy wspólnie startowali w wyborach – oświadczył prezes Prawa i Sprawiedliwości Jarosław Kaczyński. Jak dodał, w porozumieniu ze środowiskiem OdNowa zawarto uzgodnienia dotyczące kandydata na prezydenta Warszawy.

Nowy sondaż. PiS walczy o samodzielne rządy, Hołownia nie skończył z Tuskiem

Największym potencjalnym elektoratem dysponuje Prawo i Sprawiedliwość, które jest w stanie osiągnąć wynik gwarantujący samodzielne rządy – wynika z...

Jarosław Kaczyński poinformował na konferencji prasowej o zawarciu między PiS a stowarzyszeniem OdNowa politycznej umowy o współpracy. Zakłada ona, jak mówił prezes PiS, że oba podmioty będą „we wspólnym klubie podtrzymywać istniejący rząd”, a także pójdą wspólnie do kolejnych wyborów.

Prezes PiS podkreślił, że jest to krok, który „ostatecznie kończy pewnego rodzaju momenty trudności” w obozie politycznym Zjednoczonej Prawicy. – Te rozmowy nie zawsze były łatwe, ale to tak w polityce jest. Koniec jest dobry, wszyscy wykazali tutaj zdrowy rozsądek – zapewnił.

– Nasze programy, te elementy merytoryczne, które znajdują się w programie nas po prostu łączą. Chociaż, oczywiście, OdNowa ma pewną specyfikę, ale generalnie rzecz biorąc mieści się w naszym wielkim planie przebudowy Polski – powiedział prezes PiS.

Przekazał, że w porozumieniu ze środowiskiem OdNowa są zawarte uzgodnienia dotyczące kandydata na prezydenta Warszawy. – Sądzę, że to będzie z czasem coś, co wywrze wpływ na wydarzenia polityczne w naszym kraju – ocenił Kaczyński, dodając, że jest jeszcze za wcześnie, żeby mówić o personaliach.