Imigranci na granicy z Białorusią

Pierwszy taki kryzys migracyjny w nowoczesnej Europie. 45 państw potępiło działania Mińska

Na forum ONZ mówiono m.in. o wykorzystywaniu migrantów przez Białoruś ( fot. Mikhail Svetlov/Getty Images; Shutterstock)

Przedstawiciele 45 krajów, w tym Polski, USA, UE i Japonii, potępili w poniedziałek we wspólnym oświadczeniu na forum ONZ łamanie praw człowieka przez białoruski reżim, w tym wykorzystywanie migrantów do celów politycznych. – Przyjęte oświadczenie to wynik zabiegów polskiej dyplomacji – podkreślił w rozmowie z PAP ambasador RP przy ONZ Krzysztof Szczerski.

Jest oficjalny komunikat Frontexu ws. Polski i działań na granicy

Dyrektor wykonawczy Agencji Frontex Fabrice Leggeri pojawił się w Polsce. Jak informowały media, dokonał przeglądu działań polskiej Straży...

Do wygłoszenia oświadczenia doszło podczas  poniedziałkowego spotkania tzw. Trzeciego Komitetu Zgromadzenia Ogólnego ONZ, ds. Społecznych, Humanitarnych i Praw Człowieka. Podczas debaty specjalna sprawozdawczyni ONZ ds. sytuacji w zakresie praw człowieka na Białorusi Anais Marin przedstawiła raport nt. łamania praw kobiet na Białorusi.

„Wspierane przez państwo białoruskie nielegalne przekroczenia granicy zewnętrznej UE celowo narażają na ryzyko i zagrażają życiu obywateli państw trzecich. Jesteśmy głęboko zaniepokojeni brakiem współpracy ze strony reżimu z międzynarodowymi mechanizmami praw człowieka i totalną bezkarnością osób łamiących prawa człowieka”  – napisano w oświadczeniu wygłoszonym przez ambasadora Litwy przy ONZ. Poparły je m.in. USA, Unia Europejska, Wielka Brytania, Australia, Japonia, Kanada i Korea Południowa.

Zobacz także ->   Łamanie praw człowieka na Białorusi. OBWE powołała niezależną misję

Państwa potępiły również  represje przeciwko opozycjonistom, mediom, mniejszościom narodowym i przedstawicielom społeczeństwa obywatelskiego, a także zmuszenie do lądowania samolotu Ryanair i próbę zmuszenia białoruskiej olimpijki Krysciny Cimanouskiej do powrotu do kraju.

Podczas debaty głos zabrał ambasador RP przy ONZ  Krzysztof Szczerski, który oskarżył władze w Mińsku o używanie metod „typowych dla organizacji przestępczych” oraz używania migrantów jako „broni w walce przeciwko Zachodowi”.

Tysiąc pakietów od Caritas. Parafie przekażą je migrantom na polsko-białoruskiej granicy

Tysiąc pakietów Helps Pack, zawierających ogrzewacz do rąk, batony energetyczne, koc termiczny i wodę dostarczy do diecezjalnych oddziałów Caritasu...

– Białoruska operacja hybrydowa jest przykładem pierwszego kryzysu migracyjnego w nowoczesnej Europie, który został celowo zaplanowany, stymulowany i zorganizowany przez państwo trzecie, z użyciem metod i środków dotychczas typowych jedynie dla organizacji przestępczych – powiedział w Nowym Jorku Szczerski. – Władze w Mińsku traktują migrantów instrumentalnie, jako broń w swojej walce przeciwko Zachodowi – dodał.

W swoim wystąpieniu ambasador zwrócił też uwagę na represjonowanie polskiej mniejszości na Białorusi, w tym prezes Związku Polaków na Białorusi Andżeliki Borys, a także dziennikarek Biełsatu Kaciaryny Andrejewej i Darji Czulcowej.

Wspólne oświadczenie międzyregionalnej grupy było wynikiem działań polskiej dyplomacji

Jak powiedział PAP Szczerski, wspólne oświadczenie międzyregionalnej grupy było wynikiem działań polskiej dyplomacji.

– Istotne jest, że dzięki naszym zabiegom, wiedza o tym, jak działa reżim w Mińsku wobec migrantów dociera do innych demokratycznych krajów na całym świecie i spotyka się ze zdecydowanym sprzeciwem – powiedział dyplomata.

Zobacz także -> Pomoc humanitarna z Polski na Białoruś. Interwencja prezydenta Andrzeja Dudy

Swoje dodatkowe oświadczenia potępiające Białoruś wygłosiły też Unia Europejska oraz grupa państw basenu Morza Bałtyckiego. Wszyscy uczestnicy debaty wyrazili niepokój o stale pogarszającą się sytuację praw człowieka na Białorusi.

Francuska sprawozdawczyni zwróciła uwagę m.in. na szczególnie okrutne traktowanie przez reżim kobiet uczestniczących w prodemokratycznych protestach.