DEBATA W PARLAMENCIE EUROPEJSKIM PO WYROKU TK

„Absurdalne oskarżenia”. Jest decyzja FIFA ws. Kamila Glika po meczu z Anglią

Kamil Glik i Kyle Walker (fot. Ludmila Mitrega - The FA/The FA via Getty Images)

Kamil Glik nie zostanie ukarany po meczu Polska-Anglia. FIFA nie znalazła podstaw do wszczęcia postępowania dyscyplinarnego względem polskiego obrońcy – poinformował rzecznik PZPN Jakub Kwiatkowski. Przypomniał, że sprawa ma związek z „absurdalnymi oskarżeniami” angielskiej federacji.

Skandal w Albanii. Dziennikarz pokazał, czym rzucali w Polaków

Piłkarze reprezentacji Polski wygrali po burzliwym meczu w Tiranie z Albanią 1:0 w 8. kolejce eliminacji mistrzostw świata. Gdy zdobyliśmy gola, w...

Chodzi o sytuację z meczu Polska-Anglia rozegranego na początku września na Stadionie Narodowym w Warszawie. Pod koniec pierwszej połowy, gdy Polacy wykonywali rzut wolny, starli się ze sobą Kamil Glik i Kyle Walker.

Dobra wiadomość dla Kamila Glika

Podczas przepychanek Polak złapał Anglika za brodę, po czym do awantury dołączyli inni piłkarze i doszło do szerszej konfrontacji. Anglicy po meczu oskarżyli polskich piłkarzy o rasizm, czemu Kamil Glik kategorycznie zaprzeczał.

Zobacz także: Dzieci na meczu Polska-Anglia „zbyt aryjskie”? Szokujący wpis dziennikarza „The Guardian”

Sprawę miała badać FIFA, a do żony Kamila Glika zaczęły napływać pogróżki od angielskich kiboli.

Historia ma swój oficjalny finał. W środę rzecznik PZPN przekazał, że zgodnie ze stanowiskiem Biało-Czerwonych „FIFA nie znalazła podstaw do wszczęcia postępowania dyscyplinarnego względem Kamila Glika po absurdalnych oskarżeniach angielskiej federacji”. „Sprawa, przynajmniej na gruncie FIFA, została zamknięta” – dodał Kwiatkowski. Zobacz także: Przerwany wywiad zdobywcy gola z Albanią. Kibole gospodarzy znowu to zrobili [WIDEO]
teraz odtwarzane
El. MŚ 2022: Albania – Polska 0:1. Przerwany wywiad Świderskiego. Butelki poleciały na murawę