Rosja gotowa do inwazji na Ukrainę

Przepisał majątek na żonę. Tusk się tłumaczy i atakuje premiera Morawieckiego

Oświadczenie Donalda Tuska (fot. PAP/Tytus Żmijewski)

Donald Tusk kilka lat temu przepisał majątek na żonę Małgorzatę. Szef PO wydał oświadczenie, w którym decyzję próbuje tłumaczyć strachem. – Rodzina i moja żona Gosia, odczuwali zagrożenie związane z tą nieustającą nagonką – oświadczył polityk. Większą część oświadczenie Tusk poświęcił atakowi na premiera Mateusza Morawieckiego.

Politycy PO skrytykowali zachowanie Tuska. Chodzi o jego majątek

W 2017 r. lider PO Donald Tusk przepisał swoje nieruchomości na żonę. – Przepisanie majątku na żonę przez polityka to naganna, typowo pisowska,...

W piątek Wirtualna Polska poinformowała, że w sierpniu 2017 roku jeden z gdańskich notariuszy dokonał podziału majątku między Małgorzatą a Donaldem Tuskami. W efekcie nieruchomości byłego premiera przeszły na własność jego małżonki.

Redakcja WP mimo wielokrotnych próśb o komentarz do sprawy nie uzyskała odpowiedzi od Tuska. Dzień po publikacji artykułu szef Platformy zdecydował się wydać w tej sprawie oświadczenie. Dużą jego część zajmują nie tłumaczenia, a atak na premiera Mateusza Morawieckiego.

Tusk zapewnia: Nie chodzi o ukrycie czegokolwiek

– Tak, podjęliśmy taką decyzję kilka lat temu. Rodzina, i moja żona Gosia, odczuwali zagrożenie związane z tą nieustającą nagonką i zorganizowanym polowaniem na mnie z powodów politycznych przez PiS i rząd PiS-u. Absolutnie rozumiałem to poczucie zagrożenia. Jedyną intencją tej decyzji było bezpieczeństwo mojej rodziny, a nie ukrycie czegokolwiek – mówi Tusk.

Polityk oświadcza, że dane dotyczące jego własności i nieruchomości nie zmieniły się od wielu lat. Następnie przechodzi do ataku na premiera Morawieckiego.

– To, co mnie uderzyło, to niesprawiedliwe porównanie z premierem Morawieckim i jego decyzja, przepisał majątek na żonę zanim wypełnił oświadczenie majtkowi po to, aby opinia publiczna nie dowiedziała się sposobach zdobycia majątku i jego charakterze – powiedział.

Premier o swoich finansach: Nie zakopaliśmy pieniędzy w ogródku

Nie prowadziliśmy z żoną wystawnego życia, nie zakopaliśmy pieniędzy w ogródku, nie wyprowadziliśmy oszczędności do rajów podatkowych, tylko...

O tym, dlaczego Morawiecki dokonał podziału majątku z żoną, szef rządu mówił już wielokrotnie.

„Ponieważ nie chciałem mieć nic wspólnego z działalnością gospodarczą, z inwestycjami. Wszelkie nieruchomości, które były dochodowe, przejęła moja żona. Ona prowadzi działalność gospodarczą, wynajmuje nieruchomości, inwestuje. Będąc prezesem banku i potem, tym bardziej na polu działalności publicznej, politycznej, nie chciałem mieć związku z aktywnym inwestowaniem, z działalnością gospodarczą” – zaznaczał Morawiecki w maju 2019 roku w rozmowie z „Sieci”.

„Przez 18 lat pracowałem na znaczących stanowiskach w banku, przez osiem i pół roku byłem prezesem dużego banku. Wcześniej też prowadziłem firmę i pracowałem za granicą. Już chyba wszyscy w Polsce wiedzą, ile zarobiłem pieniędzy. Dużo. Nie prowadziliśmy z żoną wystawnego życia, nie zakopaliśmy tych pieniędzy w ogródku, nie wyprowadziliśmy oszczędności do rajów podatkowych, tylko zainwestowaliśmy w Polsce, w kilka nieruchomości” – powiedział premier.

Szef rządu zapytany, czy ma jakieś konta zagraniczne, odpowiedział: „Nie mam żadnych kont zagranicznych. Wszystkie konta, które mam, znajdują odzwierciedlenie w moim oświadczeniu majątkowym. Jest dostępne publicznie. Odpowiednie służby sprawdzały na pewno z każdej strony moje konto, przepływy finansowe czy aktywa”.