RAPORT:

#FabrykahejtuPO

Leszczyna odchodzi, Kropiwnicki się waha. Ciąg dalszy czystki we władzach PO

Izabela Leszczyna odchodzi z prezydium klubu parlamentarnego KO (fot. PAP/Piotr Nowak)

Izabela Leszczyna ustąpi z Prezydium Klubu KO, zaś Robert Kropiwnicki jeszcze nie podjął decyzji, czy zrezygnuje ze stanowiska wiceszefa klubu, czy z zarządu partii.

Klub KO ma nowego szefa. Wybrany na wniosek Tuska

Borys Budka został wybrany przez aklamację, na wniosek Donalda Tuska, na nowego szefa klubu Koalicji Obywatelskiej. Cezary Tomczyk złożył podczas...

Zarząd Krajowy Platformy Obywatelskiej spotkał się w piątek wczesnym popołudniem. Było to pierwsze spotkanie z Donaldem Tuskiem, który kieruje partią od 3 lipca. Na wniosek szefa zarząd przyjął uchwałę, zgodnie z którą członkowie partii nie łączą zasiadania w zarządzie i we władzach klubu parlamentarnego.

Uchwała dotyczy pięciu osób: sekretarza generalnego PO Marcina Kierwińskiego, szefa wielkopolskich struktur Platformy Rafała Grupińskiego, posłów: Sławomira Nitrasa i Roberta Kropiwnickiego oraz zasiadającej w Prezydium Klubu posłanki Izabeli Leszczyny. Osoby te będą musiały wybrać, w którym gremium chcą pracować.

Izabela Leszczyna poinformowała, że zrezygnuje z zasiadania w Prezydium Klubu. – To dobra decyzja, musimy podzielić się pracą – skomentowała.

Z kolei Robert Kropiwnicki powiedział PAP, że jeszcze nie podjął decyzji, czy wybiera partię czy klub. – Jak podejmę, to zakomunikuję – oświadczył.

Wcześniej Kierwiński, Nitras i Grupiński poinformowali PAP, że rezygnują z funkcji klubowych. Pobierz aplikację mobilną i oglądaj TVP INFO na żywo

Twoje INFO - kontakt z TVP INFO

Aplikacja mobilna TVP INFO na urządzenia mobilne