RAPORT:

Oświadczenie prezesa PiS o przyszłości Unii Europejskiej

Dzisiaj w co najmniej kilku stolicach europejskich przywódcy wielu partii, m.in. w Hiszpanii VOX, we Francji – Zgromadzenie Narodowe Marine Le Pen, Fidesz na Węgrzech, a w Polsce PiS podpisują wspólną deklarację – poinformował prezes Prawa i Sprawiedliwości Jarosław Kaczyński. Wyjaśnił, że powodem podpisania deklaracji jest konferencja w sprawie przyszłości Europy.

Nowy sondaż. Jedna partia zanotowała duży spadek

Gdyby wybory do Sejmu odbywały się w niedzielę, zdecydowanie wygrałoby je Prawo i Sprawiedliwość – wynika z nowego sondażu IBRiS dla Polsatu. W...

– Dzisiaj w co najmniej kilku stolicach europejskich, o tej samej porze przywódcy wielu partii - około 10, w tym dwie włoskie – Bracia Włosi pani Meloni, Liga pana Salviniego, w Hiszpanii Vox pana Abascala, we Francji Zjednoczenie Narodowe Marine Le Pen, Fidesz na Węgrzech, w Polsce PiS, ale tych partii jest więcej, podpisują wspólną deklarację – poinformował prezes PiS.

Podkreślił, że następuje to w chwili, gdy rozpoczęła się konferencja w sprawie przyszłości Europy, która – zdaniem prezesa PiS – ma niejasną strukturę i cele.

Można przypuszczać, że chodzi o pogłębienie procesów, które nie prowadzą do rozwoju UE, ale prowadzą do głębokiego kryzysu, który trwa i do zjawisk, które z założeniami twórców UE i praktyką pierwszych lat, nie mają nic wspólnego – do superpaństwa, do centralizacji, przeprowadzenia rewolucji kulturalnej, która ma zniszczyć dotychczasowe struktury społeczne – mówił prezes PiS.

– My tych rewolucji nie chcemy, uważamy je za przedsięwzięcie, które jak wszystkie tego rodzaju zamysły w dziejach Europy i świata przyniesie tylko bardzo wiele nieszczęść i radykalne ograniczenie wolności – dodał Kaczyński.

Pobierz aplikację mobilną i oglądaj TVP INFO na żywo

Kaczyński podkreślił, że wspólna deklaracja jest dokumentem, „który mówi Europejczykom, że jest inna opcja, inna możliwość, inna droga”. – My liczymy na to, że z czasem tego rodzaju przedsięwzięcie, czy w postaci tego dokumentu, czy w postaci jakichś innych, ale o zbliżonej treści, będzie miało poparcie także innych formacji politycznych – powiedział prezes PiS.

Bo – jak mówił – „ten ruch ludzi, którzy albo od dawna się przeciwstawiali temu kierunkowi, albo dopiero niedawno zauważyli, że to nie jest jednak dobra droga, jest coraz szerszy”.

– I to jest można powiedzieć inicjatywa, która po wystąpieniu premiera Węgier Viktora Orbana w mediach europejskich jest takim potężnym wsparciem dla tych wszystkich, którzy chcieliby zachować tradycję europejską, narody europejskie, ich różnorodność, ich bogactwo, a jednocześnie podtrzymać stałą zinstytucjonalizowaną współpracę, wolność poruszania się, wolność gospodarczą i wreszcie chcą także podtrzymać - co chcę mocno podkreślić – wolność indywidualną – zaznaczył Kaczyński.

Prezes PiS podkreślił, że europejskie partie, które podpisały deklarację, „są różne”. – Nie zawsze we wszystkim się zgadzamy, w tej sprawie są jednak jednomyślne i bliskie jednomyślności – ocenił. – Mamy przeświadczenie o tym, że uczyniliśmy coś dobrego dla przyszłości Europejczyków, wszystkich narodów i dla przyszłości Europy – zaznaczył Jarosław Kaczyński. Twoje INFO - kontakt z TVP INFO