DEBATA W PARLAMENCIE EUROPEJSKIM PO WYROKU TK

Rau o spotkaniu Biden-Putin: Zniesienia sankcji na Rosję nie będzie

Prezydenci USA i Rosji  spotkają się 16 czerwca w Genewie (fot. Alex Wong/Getty Images; Konstantin Zavrazhin/Getty Images)
Prezydenci USA i Rosji spotkają się 16 czerwca w Genewie (fot. Alex Wong/Getty Images; Konstantin Zavrazhin/Getty Images)

Nie należy spodziewać się zniesienia nałożonych na Rosję sankcji, można za to oczekiwać, że prezydent USA Joe Biden zaprezentuje silne stanowisko m.in. ws. prowadzonej permanentnie przez Rosję wojny hybrydowej – powiedział minister spraw zagranicznych Zbigniew Rau, pytany o nadchodzące spotkanie przywódców USA i Rosji.

Spór w USA: „Oddanie Putinowi dominacji nad europejską energetyką”

Najwyższy rangą republikanin zasiadający w Komisji Spraw Zagranicznych Izby Reprezentantów Kongresu USA Michael McCaul ocenił, że gdyby prezydent...

Prezydenci Stanów Zjednoczonych i Rosji Joe Biden i Władimir Putin spotkają się 16 czerwca w Genewie.

W Programie Pierwszym Polskiego Radia szef MSZ Zbigniew Rau podkreślił, że spotkanie samo w sobie „nie jest niczym nieoczekiwanym ani szczególnym”. – Z samym Władimirem Putinem spotykało się w cztery oczy kilku prezydentów USA, ostatnio Barack Obama i Donald Trump – zaznaczył minister.

Spotkanie Biden-Putin: o czym będą rozmawiać?

Jak zauważył, same spotkania tego typu nie zmieniają „pryncypialnie” polityki Stanów Zjednoczonych w stosunku do Rosji.

– Nie należy spodziewać się zniesienia sankcji amerykańskich wobec Rosji – tego na pewno nie (...). Można spodziewać się, że prezydent Biden zaprezentuje silne stanowisko w kwestii permanentnie prowadzonej przez Rosję wojny hybrydowej, nielegalnej aneksji Krymu czy ingerencji rosyjskiej na Białorusi – uważa Rau.

„Biden udzielił Putinowi rozgrzeszenia”. Amerykański dziennik krytykuje prezydenta

Amerykański dziennik „New York Post”, odnosząc się do kwestii odstąpienia od sankcji wobec firmy nadzorującej budowę Nord Stream 2, skrytykował...

Jego zdaniem prezydent USA może poruszyć też kwestię zobowiązań międzynarodowych Rosji „w zakresie przestrzegania praw człowieka”.

Jak wskazał minister, USA i Rosja są stałymi członkami Rady Bezpieczeństwa ONZ, więc na pewno omówione zostaną także zagadnienia związane z konfliktami regionalnymi, kontrolą zbrojeń i polityką klimatyczną.

Do czego dąży Biały Dom?

Po ogłoszeniu daty spotkania Bidena z Putinem Biały Dom informował, że dąży do przywrócenia „przewidywalności i stabilności” w stosunkach USA-Rosja. W związku z tym przywódcy obu krajów omówią „pełen zakres pilnych kwestii”.

Z kolei Kreml zakomunikował, że prezydenci mają omówić przede wszystkim przyszłość dwustronnych stosunków, walkę z pandemią COVID-19, problemy związane ze strategiczną stabilnością nuklearną i konflikty regionalne.