Knebluje pytania dziennikarzy, woli TVN24. Grodzki: Pan jest w dużej zwłoce [WIDEO]

Na ratyfikację Funduszu Odbudowy – „drugiego planu Marshalla” – czeka Unia Europejska, czekają też polskie samorządy, które zwróciły się do marszałka Senatu Tomasza Grodzkiego o niezwłoczne procedowanie ustawy ratyfikacyjnej. Pytanie, jakie zadał dziennikarz TVP Info o tę sprawę, najpierw próbowała ocenzurować przedstawicielka Kancelarii Senatu. Gdy to się nie udało, Grodzki zaczął mówić o… kwiatach.

Prezes Związku Samorządów Polskich: To pieniądze dla małych ojczyzn, nie ma sensu robić tu polityki

Sprawa jest prosta: chodzi o środki finansowe na rozwój naszych małych ojczyzn, samorządów; nie ma sensu robić na kanwie tego żadnej polityki –...

Prowadząca konferencję marszałka Senatu pracownica kancelarii izby wyższej usiłowała ocenzurować pytanie dziennikarza TVP Info Miłosza Kłeczka do Tomasza Grodzkiego. Pytanie dotyczyło listu otwartego, jaki polscy samorządowcy skierowali do przewodniczącego izby wyższej apelując o jak najszybsze ratyfikowanie Funduszu Odbudowy, gdyż „każdy dzień zwłoki opóźnia przygotowanie do ich efektywnego wykorzystania”.

Możliwość zadawania pytań tylko dla wybranych

Redaktor Kłeczek zgłosił chęć zadania pytania i czekał na udzielenie głosu we właściwej kolejności. Prowadząca konferencję prasową pod jej koniec oświadczyła, że udziela głosu dziennikarzowi TVN24 i że jest to ostatnie pytanie, na które pozwoli podczas konferencji.

Pracownica Kancelarii Senatu nie była w stanie wyjaśnić, na jakiej podstawie próbowała pominąć dziennikarza TVP Info. Powtarzając: „nie udzieliłam panu głosu”, starała się zagłuszyć pytanie.

Fundusz Odbudowy całej Wspólnoty, a bukiet kwiatów sprzed półtora roku

– Skąd ta zwłoka nad ratyfikacją? – pytał Miłosz Kłeczek, nawiązując do sformułowania użytego przez samorządowców. Reakcja Grodzkiego była zaskakująca. Zamiast odnieść się do meritum, zaatakował dziennikarza ad personam, twierdząc, że ten „sam jest w dużej zwłoce”, bo „jest winien bukiet kwiatów”. Unikając odpowiedzi na pytanie ważne dla polskich samorządowców, a także dla Polski i całej Wspólnoty, która czeka na ratyfikację Funduszu w państwach członkowskich, Grodzki nawiązał w ten sposób do incydentu ze stycznia 2020 roku, gdy uciekał przed red. Kłeczkiem do samochodu, a jego pracownica gwałtownie skręciła tak, że zderzyła się z operatorem kamery. Ekipa TVP Info przesłała jej wówczas kwiaty, o które teraz ponownie upominał się Grodzki podkreślając, że dopóki ich Kłeczek nie wyśle, ma „nie zadawać takich pytań”. Więcej o tamtej sprawie przeczytasz tutaj.

„Będzie pan zadowolony”

– Będzie pan zadowolony z ratyfikacji – dodał marszałek, po czym opuścił korytarz, w którym zorganizowano konferencję.

– Dlaczego marszałek Grodzki nie chce usłyszeć tego pytania, dlaczego nie chce na nie odpowiedzieć, dlaczego nie chce, żeby ta jego odpowiedź dotarła do samorządowców – musimy sobie sami dopowiedzieć – komentuje redaktor Kłeczek.

-> Jeden z polityków Lewicy stwierdził, że Tomasz Grodzki powinien stracić stanowisko marszałka Senatu, jeśli jak najszybciej nie doprowadzi do ratyfikacji Funduszu Odbudowy. Tutaj znajdziesz więcej informacji na ten temat.