Prezes Związku Samorządów Polskich: To pieniądze dla małych ojczyzn, nie ma sensu robić tu polityki

Sprawa jest prosta: chodzi o środki finansowe na rozwój naszych małych ojczyzn, samorządów; nie ma sensu robić na kanwie tego żadnej polityki – mówi Adam Ciszkowski, prezes Związku Samorządów Polskich i burmistrz Halinowa. Gość TVP Info komentował list otwarty, wystosowany do marszałka Senatu Tomasza Grodzkiego z apelem o jak najszybsze ratyfikowanie Funduszu Odbudowy. – Jestem zaskoczony tym, że na tej całej sprawie ktoś próbuje robić polityczną walkę – przyznaje.

Marszałek Grodzki straci stanowisko? „To namiastka polexitu” [WIDEO]

Europoseł Lewicy Marek Balt stwierdził, że marszałek Senatu Tomasz Grodzki powinien stracić stanowisko, jeśli jak najszybciej nie doprowadzi do...

W czwartek Związek Samorządów Polskich wystosował list otwarty do marszałka Senatu, w którym apeluje o niezwłoczną ratyfikację ustawy związanej z Funduszem Odbudowy. W piśmie – który opisywaliśmy na portalu tvp.info – podkreślono, że samorządy czekają na środki z FO, „a każdy dzień zwłoki opóźnia przygotowanie do ich efektywnego wykorzystania”.

„Dużo zależy od marszałka Grodzkiego”

Mimo to Tomasz Grodzki wstrzymuje prace izby wyższej – zapowiedział już, że Senat zajmie się ustawą ratyfikacyjną dopiero na kolejnym posiedzeniu: 27 maja.

– Dużo zależy od marszałka Grodzkiego. Liczymy, że wsłucha się w głos samorządów, o którym mówił wielokrotnie, że jest dla niego bardzo ważny – mówił w TVP Info Adam Ciszkowski. Burmistrz Halinowa i prezes Związku Samorządów Polskich wskazuje, że list to forma prośby, ale też pokazania jasnego stanowiska związku zrzeszającego ponad 100 samorządów, które chcą ratyfikacji Funduszu Odbudowy i jak najszybszego zakończenia prac Senatu.

Zdaniem Ciszkowskiego zaskakujące jest to, że „na tej całej sprawie ktoś próbuje robić polityczną walkę”. – To temat, który powinien łączyć, a nie dzielić – dodaje.

Opóźnianie prac w Senacie. „To celowe bicie piany”

Podkreśla przy tym, że sam jest samorządowcem od 20 lat, zna wielu innych samorządowców w całej Polsce i wszyscy opowiadają się za tym, by Fundusz Odbudowy był ratyfikowany jak najszybciej.

– Sprawa jest prosta: chodzi o środki finansowe na rozwój naszych małych ojczyzn, samorządów i nie ma sensu robić na kanwie tego żadnej polityki – podsumowuje Ciszkowski. Jak dodaje, gdyby chodziło o jeden dzień opóźnienia w pracach Senatu – nie zabierałby głosu. – Takie opóźnienie to celowe bicie piany – ocenia.

Zobacz także: Fundusz Odbudowy. Europoseł SLD: Jeśli Grodzki tego nie zrobi, powinien być odwołany
teraz odtwarzane
Balt: Grodzki powinien zostać odwołany