Samorządowcy apelują do marszałka Grodzkiego

Co zrobi marszałek Tomasz Grodzki? (fot. PAP/Radek Pietruszka)

Samorządy aktywnie uczestniczyły w konsultacjach dotyczących Krajowego Planu Odbudowy i Funduszu Odbudowy licząc na to, że inicjatywy te zostaną przyjęte w trybie pilnym, bez nieuzasadnionej zwłoki – podkreśla prezes Związku Samorządów Polskich w liście otwartym do marszałka Senatu Tomasza Grodzkiego. Samorządowcy apelują, by ustawa ratyfikacyjna w izbie wyższej została rozpatrzona jak najszybciej.

Budka skomentował mizerny wynik sondażu. Zaskakujące słowa lidera PO

Spory w partii, rosnąca konkurencja o pozycję lidera i fatalny wynik w najnowszym sondażu, w którym Koalicja Obywatelska uzyskała zaledwie 12 proc....

Na początku maja Sejm uchwalił ustawę wyrażającą zgodę na ratyfikację decyzji o zwiększeniu zasobów własnych UE, teraz musi się nią zająć Senat. W izbie wyższej ustawa jednak utknęła; kierujący pracami Senatu Tomasz Grodzki zamierza przetrzymać ustawę aż do kolejnego posiedzenia – 27 maja.

List otwarty do Tomasza Grodzkiego

Przeciw senackiej obstrukcji opowiadają się samorządowcy, którzy w liście otwartym do marszałka Senatu podkreślają, że te pieniądze powinny jak najszybciej trafić do gmin, powiatów i województw, tak silnie dotkniętych skutkami epidemii koronawirusa.

„To właśnie samorządy będą minimalizowały wpływ pandemii na codzienne życie obywateli w różnych jego obszarach. Aktywność samorządów, będących najbliżej mieszkańców, w likwidacji skutków pandemii jest ograniczana możliwościami budżetowymi. Dlatego bardzo ważnym jest jak najszybsze uruchomienie środków finansowych zaplanowanych w ww. ustawie” – wskazuje Adam Ciszkowski, prezes Związku Samorządów Polskich w liście otwartym do Grodzkiego.

Jak podkreśla, samorządy czekają na środki z Funduszu Odbudowy, „a każdy dzień zwłoki opóźnia przygotowanie do ich efektywnego wykorzystania”. W związku z tym samorządowcy apelują do marszałka Senatu o „jak najszybsze rozpatrzenie przez Senat” ustawy przyjętej przez Sejm.

„Samorządy aktywnie uczestniczyły w konsultacjach dotyczących Krajowego Planu Odbudowy i Funduszu Odbudowy licząc na to, że inicjatywy te zostaną przyjęte w trybie pilnym, bez nieuzasadnionej zwłoki. Liczymy na to, że pan marszałek uwzględni w swoich działaniach głos Związku Samorządów Polskich” – podsumowuje Ciszkowski.