Oświadczenie TVP ws. programu „Warto rozmawiać”

Komunikat Telewizji Polskiej (fot. NurPhoto/NurPhoto via Getty Images)

W jednym z odcinków programu „Warto rozmawiać”, wyemitowanym 12 kwietnia w Telewizji Polskiej, naruszono zasady etyki dziennikarskiej obowiązujące w TVP – poinformowała Komisja Etyki w oświadczeniu opublikowanym na stronach Centrum Informacji Telewizji Polskiej.

Wpływ pandemii na sytuację finansową Telewizji Polskiej

Już na początku marca 2020 roku, kiedy tylko pojawiły się w Polsce pierwsze zachorowania na COVID-19, Zarząd Spółki podjął szereg działań. Niemal...

KORONAWIRUS – RAPORT

Program wzbudził kontrowersje za sprawą jednostronnego przekazu dotyczącego pandemii i skutków podejmowanych obostrzeń. Chodzi o wydanie „Warto rozmawiać” z 12 kwietnia wyemitowane w TVP1 i w regionalnym paśmie TVP3.

„Komisja Etyki uznała, że w audycji zaprezentowano wyłącznie głosy krytyczne wobec podejmowanych działań w walce z pandemią. Dochowanie zasad rzetelności dziennikarskiej jest szczególne ważne w czasie, gdy ludzie walczą o zdrowie i życie i gdy tak wielu widzów, w oparciu o wiedzę z audycji telewizji publicznej może podejmować decyzje odnoszące się do własnego zdrowia, a w szczególności szczepień czy zachowania zasad profilaktyki” – przekazano w komunikacie Telewizji Polskiej.

Jak dodaje publiczny nadawca, w związku z orzeczeniem Komisji Etyki, TVP i producent audycji rozpoczęli rozmowy dotyczące warunków utrzymania audycji w przyszłej ofercie Telewizji Polskiej.