„Groteska”. Wiceszef MS komentuje oświadczenie TSUE

Wiceminister sprawiedliwości o oświadczeniu rzecznika TSUE (fot. PAP/Wojciech Olkuśnik)

„Dwie nowo utworzone izby polskiego Sądu Najwyższego mogą nie spełniać wymogów ustanowionych w prawie Unii” – napisał rzecznik generalny Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej Jewgienij Tanczew. – To tekst felietonowy – komentuje w rozmowie z portalem tvp.info europoseł PiS Ryszard Czarnecki. – Ta opinia nic nie zmienia – wskazuje wiceminister sprawiedliwości Sebastian Kaleta.

Rzecznik generalny TSUE krytykuje nowe izby Sądu Najwyższego

Dwie nowo utworzone izby polskiego Sądu Najwyższego mogą nie spełniać wymogów ustanowionych w prawie Unii, jeśli zasiadający w nich sędziowie...

W wydanych w czwartek opiniach rzecznik TSUE ocenił, że „izba sądu nie stanowi niezawisłego i bezstronnego sądu w rozumieniu prawa Unii, jeżeli obiektywne okoliczności, w jakich została ona utworzona, jej cechy, a także sposób, w jaki zostali powołani jej członkowie, mogą wzbudzić w przekonaniu jednostek uzasadnione wątpliwości co do niepodatności tej izby na czynniki zewnętrzne, w szczególności na bezpośrednie lub pośrednie wpływy organów władzy ustawodawczej i wykonawczej, oraz jej neutralności względem ścierających się przed nią interesów i prowadzić w ten sposób do braku widocznych oznak niezawisłości lub bezstronności tej izby, co mogłoby podważyć zaufanie, jakie sądownictwo powinno budzić w tych jednostkach w społeczeństwie demokratycznym”.

„Do sądu kierującego pytanie należy ustalenie, przy wzięciu pod uwagę wszystkich istotnych informacji, którymi dysponuje, czy jest tak w przypadku organu takiego jak Izba Dyscyplinarna Sądu Najwyższego” – czytamy w opinii.

Oświadczenie TSUE jak felieton

Ryszard Czarnecki zwrócił uwagę w rozmowie z portalem tvp.info na język oświadczenia. – Oczekuję od prawników precyzji. Gdy TSUE mówi o tym, że te nowe izby mogą nie spełniać wymogów prawa Unii Europejskiej, to się uśmiecham. Co to znaczy, że mogą? Mogą albo nie mogą. Może mnie jutro potrącić samochód – komentuje.

Komisja Europejska pozywa Polskę do TSUE. „Wniosek nie ma prawnego uzasadnienia”

Komisja Europejska podjęła decyzję o skierowaniu sprawy przeciwko Polsce do Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej „w celu ochrony...

– Od TSUE nie oczekuję literal fiction, tylko precyzji prawniczej. To oświadczenie to w zasadzie tekst felietonowy – ocenia.

Jestem zdumiony produkowaniem oświadczeń, które obniżają zaufanie do instytucji unijnych. W ten sposób nie buduje się zaufania, nie buduje się autorytetu Unii Europejskiej – podkreśla europoseł PiS.

– Tanczew mówi o tym, że sądownictwo powinno być oparte o zaufanie. TSUE go nie budzi. Jeżeli ktoś w komunistycznej Bułgarii zostaje wykładowcą prawa na uczelni na kilkanaście lat przed upadkiem komunizmu, to nie ma prawa pouczać Polaków – zaznacza Czarnecki.

Ta opinia nic nie zmienia

Wiceminister sprawiedliwości Sebastian Kaleta ocenia w rozmowie z portalem tvp.info, że opinia rzecznika TSUE nic nie zmienia.

– KRS została powołana zgodnie z konstytucją, a sędziowie Sądu Najwyższego nie mogą kwestionować mandatów innych sędziów. Wynika to wprost z przepisów ustaw i orzecznictwa Trybunału Konstytucyjnego – zwraca uwagę.

– W Hiszpanii KRS funkcjonuje tak jak w Polsce i nie jest to problemem. Na groteskę zakrawa fakt, że sędziowie w Niemczech wprost są powoływani przez polityków, co Komisja Europejska w tym kraju ocenia jako bardzo dobre rozwiązanie – dodaje.