PO za aborcją do 12. tygodnia ciąży. „Przesadźmy ich posłów w Sejmie” [WIDEO]

Szef PO Borys Budka podczas prezentacji stanowiska w sprawie aborcji (fot. PAP/Paweł Supernak)

Zarząd Platformy Obywatelskiej opowiedział się za dopuszczeniem aborcji do 12. tygodnia ciąży w przypadku „trudnych sytuacji” kobiet. – PO dzisiaj jasno określiła swoje miejsce na scenie politycznej. Powinniśmy rozmawiać o przesadzeniu klubu Koalicji Obywatelskiej w Sejmie w miejsce Partii Razem, na skrajnie lewą stronę ław poselskich na sali plenarnej. PO dzisiaj stała się Partią Razem. Zrzuciła maskę partii opartej na chrześcijaństwie czy konserwatyzmie – przekonywał w rozmowie z tvp.info Adam Andruszkiewicz, minister w kancelarii premiera.

Propozycja PO niezgodna z Konstytucją RP. „To bezprawie”

Platforma Obywatelska opowiedziała się za aborcją do 12. tygodnia. Politycy opozycji są zadowoleni z przedstawionych w czwartek rozwiązań i...

Dwugłos w sprawie aborcji w PO. Grzegorz Schetyna chce obalić Borysa Budkę?

Nad wypracowaniem stanowiska zarządu PO w sprawie aborcji pracował zespół pod kierownictwem wicemarszałek Sejmu Małgorzaty Kidawy-Błońskiej. Była kandydatka na prezydenta ogłosiła decyzję na konferencji z udziałem m.in. szefa PO Borysa Budki.

„Dajemy możliwość dopuszczenia determinacji ciąży w wyjątkowych sytuacjach, po spełnieniu warunków do 12. tygodnia” – tłumaczyła enigmatycznie Kidawa-Błońska. Posłanka PO Izabela Leszczyna wyjaśniła, że poza warunkiem „ciężkiej sytuacji” kobiety ma też obowiązywać konieczność konsultacji z lekarzem i psychologiem. „Stanowisko zarządu, które zostało przyjęte jasno podkreśla, że w sprawach światopoglądowych nigdy nie będzie dyscypliny” – zapewnił Budka.

Kilkanaście godzin wcześniej w Polsat News były przewodniczący PO Grzegorz Schetyna sugerował, że stanowisko zarządu PO nie ma mocy prawnej, ponieważ wciąż obowiązuje deklaracja ideowa przyjęta w 2001 roku przez Radę Krajową PO, a więc ważniejszy organ partii. Deklaracja sprzed 20 lat odwoływała się do Jana Pawła II i wzywała do obrony rodziny, religii oraz tradycyjnych wartości. Dlaczego Schetyna kwestionuje decyzje Budki? –Jeśli Schetyna chce być wierny swojej postawie, poglądom, które chciałby reprezentować w PO, to powinien dążyć do obalenia lewicowego duetu na czele partii, czyli Rafała Trzaskowskiego i Borysa Budki. To oni dzisiaj kierują PO i są znani z radykalnych, lewicowych poglądów – ocenił Andruszkiewicz z PiS.

Zobacz także: Miażdżące reakcje po decyzji PO ws. aborcji. „Teraz koalicja z Lewicą i Wiosną?”

Ireneusz Raś z PO: Cieszę się, że chociaż nie ma dyscypliny w sprawach światopoglądowych

Co teraz z ponad 20 konserwatywnymi posłami, którzy podpisali się pod listem przeciwko aborcji na życzenie? Odejdą z partii? – Cieszę się, że przynajmniej nie będzie dyscypliny. Moje stanowisko państwo znaliście, stanowisko wyrażone na piśmie przez kilkudziesięciu parlamentarzystów Platformy Obywatelskiej. Ono było przedstawione przez naszego przedstawiciela na zarządzie krajowym. Kilku członków zarządu krajowego głosowało w tym duchu, inni jednak wybrali zmianę stanowiska. Nikt nie jest w gorącej wodzie kąpany. To jest decyzja dziś zaprezentowana. Przedstawiam swój punkt widzenia, muszę spotkać się z kolegami, być może też z przewodniczącym Budką i wiceprzewodniczącym Trzaskowskim. Widzę jednak pewne niebezpieczeństwo ścigania się z Lewicą – odpowiedział poseł Koalicji Obywatelskiej Ireneusz Raś.

Wanda Nowicka z Lewicy: Stanowisko PO w niedostatecznym stopniu chroni kobiety

Czy stanowisko PO zadowala Lewicę? Z jednym strony zgoda na aborcję, z drugiej brak dyscypliny światopoglądowej. W czasie rządów PO-PSL przez ten brak dyscypliny premierowi Donaldowi Tuskowi nie udało się przeforsować na przykład związków partnerskich. – Ja z dużą nadzieją czekałam na stanowisko PO. Liczyłam na to, że pójdą troszkę dalej w obronie praw kobiet. Dobrze, że ta decyzja zapadła, to krok w dobrą stronę, ale ona jest bardzo niezadowalająca, bo w niedostatecznym stopniu chroni kobiety i w niedostatecznym stopniu gwarantuje im prawo do decyzji w tej sprawie – przekonywała posłanka Lewicy Wanda Nowicka. A które stanowisko PO jest obowiązuje? To z dzisiaj Borysa Budki, czy to z 2001 roku, na które powołuje się Grzegorz Schetyna? – Ja też bardzo chciałabym wiedzieć, które stanowisko PO jest obowiązujące. Grzegorz Schetyna najwyraźniej się dystansuje wobec stanowiska Platformy reprezentowanego przez Borysa Budkę. Wygląda na to, że Schetyna będzie podkopywał jedność PO w tym zakresie. Nie wiem, czy jest to motywowane jego poglądami na temat przerywania ciąży, czy też chęcią wykorzystania tej sytuacji do wewnętrznych gier w PO– oceniła Nowicka.

PO za całkowitym odebraniem dzieciom praw człowieka? Jest stanowisko zarządu

Zarząd Krajowy PO przyjął stanowisko ws. aborcji; w czwartek odbędzie się konferencja prasowa w tej sprawie – poinformowała posłanka Agnieszka...

Artur Dziambor z Konfederacji: Lewica „skubnęła” miejsce PO i Borys Budka próbuje je odzyskać

– To jest recepta Borysa Budki na zdobywanie wyborców lewicowych. PO straciła na tym, że zgubiła lewicowy rys. W poprzedniej kadencji Sejmu funkcjonowali jako centrolewica, a SLD nie dostał się do Sejmu. Teraz Lewica im to miejsce skubnęła, znów zasiadając w Sejmie. PO próbuje się odbić. Nie uda im się to, bo politycy tej partii nie mają konkretnego przekazu. Po raz kolejny dzisiaj widzieliśmy na konferencji prasowej, że nie wiedzą, w którą stronę chcą iść – mówił poseł Konfederacji Artur Dziambor.