Imigranci na granicy z Białorusią

PO za całkowitym odebraniem dzieciom praw człowieka? Jest stanowisko zarządu

Przewodniczący Platformy Obywatelskiej Borys Budka (fot. PAP)

Zarząd Krajowy PO przyjął stanowisko ws. aborcji; w czwartek odbędzie się konferencja prasowa w tej sprawie – poinformowała posłanka Agnieszka Pomaska. Z nieoficjalnych informacji wynika, że partia opowiedziała się w nim za ograniczeniem praw nienarodzonych dzieci.

Borys Budka zostanie premierem? Posłanka z zarządu PO: To nie musi mi się podobać

Szef Platformy Obywatelskiej chce zostać premierem rządu technicznego. Borys Budka uważa, że w ten sposób obali rządy Zjednoczonej Prawicy. W...

Uchwała zarządu została przyjęta zdecydowaną większością głosów. – Wszystko zostało ustalone. Umówiliśmy się jednak z członkami zarządu, że o naszym stanowisku opowiemy na konferencji prasowej – powiedziała Pomaska.

Według rzecznika PO Jana Grabca konferencja ma się odbyć w czwartek przed południem w Biurze Krajowym PO przy ul. Wiejskiej. Mają wziąć w niej udział m.in. lider PO Borys Budka, wicemarszałek Sejmu Małgorzata Kidawa-Błońska i inne posłanki Platformy.

Stanowisko Platformy

Zarząd Platformy obradował w dwóch turach – najpierw spotkał się w stołecznej siedzibie partii o godz. 8 rano, by wysłuchać m.in. sprawozdania z prac zespołu pod kierownictwem Kidawy-Błońskiej, który przygotowywał projekt stanowiska PO. Po około trzech godzinach ogłoszono przerwę; zespół został poproszony o doprecyzowanie postulatów, które miały się złożyć na późniejszą uchwałę Zarządu Krajowego.

Czytaj więcej: PO za aborcją na życzenie? „Budka chce rywalizować o głosy z Zandbergiem” [WIDEO]

Ani Pomaska, ani Grabiec nie chcieli zdradzić szczegółów stanowiska. Z nieoficjalnych informacji wynika, że większość członków zarządu przychyliła się do propozycji zespołu Kidawy-Błońskiej. Chodzi o wprowadzenie możliwości przerywania ciąży do końca 12. tygodnia po konsultacjach pacjentki z lekarzem i psychologiem.