DEBATA W PARLAMENCIE EUROPEJSKIM PO WYROKU TK

Kolejny fake news o Telewizji Polskiej. Jest oświadczenie TVP Poznań

Dyrektor TVP3 Poznań zapewniła, że dziennikarka nadal jest zatrudniona (fot. Shutterstock/OleksSH)

TVP3 Poznań odniosła się do nieprawdziwych informacji podanych przez poznańską „Gazetę Wyborczą”. Zdaniem gazety zatrudniona w TVP Patrycja Kasperczak-Janas miała zostać zwolniona, ponieważ wystąpiła na antenie z przyklejonym do bluzki serduszkiem WOŚP. Dyrektor poznańskiego środka telewizji oświadczyła, że dziennikarka nadal jest zatrudniona w TVP. W związku z zaistniałą sytuacją TVP3 Poznań podjęła kroki prawne wobec „Gazety Wyborczej”.

6,36 mln użytkowników portalu tvp.info. „Ciężka praca przynosi owoce”

Styczeń był najlepszym miesiącem w historii portalu tvp.info. Według badania Mediapanel, serwis odwiedziło ponad 6,3 mln realnych użytkowników....

„Gazeta Wyborcza” napisała, że długoletnia prezenterka pogody Patrycja Kasperczak miała stracić pracę, ponieważ w niedzielę wystąpiła na antenie z serduszkiem WOŚP przyklejonym do ubrania. Źródłem „GW” - jak podała redakcja - mieli być anonimowi pracownicy zatrudnieni w TVP3 Poznań.

Do sprawy odniosła się dyrektor poznańskiego oddziału Telewizji Polskiej Agata Ławniczak-Loba. W wydanym przez nią oświadczeniu czytamy:

„W związku z nieprawidłowymi informacjami »Gazety Wyborczej« oświadczam, że pani Patrycja Kasperczak-Janas jest zatrudniona w Oddziale TVP S.A w Poznaniu na podstawie umowy cywilnoprawnej jako redaktor odpowiedzialny dnia. Natomiast jej umowa dotycząca prowadzenia prognozy pogody wygasła z dniem 31.01.2021 roku z powodu upływu terminu, na który była zawarta”.