Klub Konfederacji Puławy: Nie sposób ukuć nam wspólnego stanowiska ws. aborcji

Uczestnicy protestu przeciwko wyrokowi Trybunału Konstytucyjnego, zaostrzającemu prawo aborcyjne, blokują ulice Wrocławia (fot. PAP/Maciej Kulczyński)

„Spektrum zróżnicowania opinii członków Klubów nt. aborcji oraz obecnej sytuacji w Polsce jest tak szerokie, że szanując odmienne zdania członków, nie sposób ukuć nam wspólnego stanowiska w tym zakresie” – napisano na profilu Klubu Konfederacji Puławy w mediach społecznościowych. W wydanym oświadczeniu wyrażono także sprzeciw wobec zachowania jednego z członków, Ryszarda Kempy, który po zakończeniu „puławskiego strajku dla praw kobiet” znalazł się w grupie, która zabrała znicze pozostawione przez protestujących pod biurem posła PiS Krzysztofa Szulowskiego i zaniosła je pod miejsce straceń ofiar stalinowskiej bezpieki.

Jak podano w oświadczeniu, „Kluby Konfederacji Puławy sprzeciwiają się samowolnemu postępowaniu Ryszarda Kempy z uwagi na prowokacyjny charakter owych działań”. Dodano, że wobec Kempy zostaną wyciągnięte konsekwencje.

„Po wczorajszych wydarzeniach pojawiły się komentarze sugerujące jakoby członkowie Klubu Konfederacji rzucali jajkami tudzież petardami w protestujących. Klub Konfederacji Puławy nie ma z tym nic wspólnego” – zapewniono w oświadczeniu.

OFICJALNE STANOWISKO KLUBÓW KONFEDERACJI PUŁAWY Wczoraj, tj. 25 października, w Puławach odbył SIĘ cali do puławski strajk dla ... Opublikowany przez Klub Konfederacji Puławy & nbsp; Poniedziałek, 26 października 2020