Oświadczenie Porozumienia ws. aborcji. Partia Gowina ma trzy propozycje

Od czwartku zwolennicy liberalizacji prawa aborcyjnego protestują przeciwko orzeczeniu Trybunału Konstytucyjnego (fot. PAP/Leszek Szymański)

Partia wicepremiera Jarosława Gowina zabrała głos ws. wyroku Trybunału Konstytucyjnego. Porozumienie proponuje zapisanie w prawie przepisów „chroniących dzieci z zespołem Downa”. Jednocześnie chce uwzględnienia praw matki do decyzji w „skrajnych i bardzo rzadkich przypadkach nieuleczalnych wad letalnych dziecka”.

Opozycja realizuje program Urbana: „Popieram demolkę! Dop***lajcie biało-czerwonym!”

Opozycja totalna znowu wzywa do rewolucji. Problem w tym, że jej politycy od samego początku tracą kontrolę nad swoim dziełem. Chcąc dojść do...

W czwartek Trybunał Konstytucyjny orzekł, że przepis zezwalający na dopuszczalność aborcji w przypadku dużego prawdopodobieństwa ciężkiego i nieodwracalnego upośledzenia płodu albo nieuleczalnej choroby zagrażającej jego życiu jest niezgodny z konstytucją.

Wyrok TK wywołał protesty w wielu miejscach w Polsce, w Warszawie manifestacje odbywały się m.in. w okolicy domu prezesa PiS Jarosława Kaczyńskiego. W niedzielę lewicowi aktywiści za cel obrali kościoły w całym kraju – zakłócają przebieg liturgii i dewastują świątynie.

„Prawo musi stać na straży wartości. Ale prawo nie może zmuszać kobiet do heroizmu” – napisał w niedzielę Jarosław Gowin na Twitterze.

„Poczęcie to początek człowieka”

W oświadczeniu Porozumienia podkreślono, że partia „opowiada się za ochroną życia od poczęcia do naturalnej śmierci”. „Są sytuacje, gdy politycy stają wobec wyborów decydujących o sprawach życia i śmierci. Tak jest w przypadku przepisów o ochronie życia poczętego” – zauważa partia Jarosława Gowina. „Do takiego stanowiska skłania nas nie tylko wiara chrześcijańska. Również z naukowego punktu widzenia poczęcie to jedyny niearbitralny moment, który uznać można za początek człowieka” – wskazano.

Poseł Scheuring-Wielgus z proaborcyjnymi hasłami pod ołtarzem

Posłanka Lewicy Joanna Scheuring-Wielgus pojawiła się wraz z mężem w toruńskim kościele. Podczas Mszy zaprezentowali transparenty z proaborcyjnymi...

W stanowisku partii czytamy, że skupia ona ludzi o różnych poglądach i szanuje zasadę wolności sumienia – z których część opowiada się za „istniejącym przez przeszło ćwierć wieku kompromisem; inni popierają całkowity zakaz aborcji; jeszcze inni uważają za niedopuszczalną tzw. przesłankę eugeniczną, uchyloną właśnie przez TK”.

Zaznaczono przy tym, że „realizacja postanowienia TK powinna w maksymalnym stopniu uwzględniać dramat rodziców, zwłaszcza matek, których dzieci dotknięte są ciężkimi i nieuleczalnymi wadami rozwojowymi”.

Propozycje Porozumienia ws. aborcji

W związku z tym partia wicepremiera Gowina proponuje trzy rozwiązania, z których pierwsze to „wprowadzenie zapisów prawnych jednoznacznie chroniących dzieci z zespołem downa, a jednocześnie uwzględniających prawo matki do decyzji w skrajnych i bardzo rzadkich przypadkach nieuleczalnych wad letalnych dziecka, skazujących je na śmierć w trakcie ciąży lub niedługo po urodzeniu”.

Kolejny postulat to „radykalne podniesienie miesięcznego świadczenia socjalnego dla opiekuna niesamodzielnego dziecka niepełnosprawnego do wysokości średniego wynagrodzenia”. Porozumienie chce także utworzenia specjalnego funduszu na budowę i utrzymanie „wysokospecjalistycznych ośrodków opiekuńczych dla niepełnosprawnych dzieci oraz wsparcia dla ich opiekunów”.

„Apelujemy do wszystkich ugrupowań politycznych o zachowanie powściągliwości w obliczu sporu tak głęboko dzielącego polskie społeczeństwo” – czytamy w oświadczeniu partii. Stanowczo potępiono w nim akty agresji i wandalizmu, kierowane przez środowiska skrajne wobec Kościoła i symboli „drogich Polakom od pokoleń”.