„Seksizm i molestowanie seksualne w polityce”. Dunki piszą list otwarty [WIDEO]

Kilkaset duńskich kobiet zaangażowanych w politykę podpisało się pod listem otwartym „ws. seksizmu, molestowania seksualnego i nadużycia siły” w duńskiej polityce. Sygnatariuszki twierdzą, że dochodzi do tego podczas zebrań politycznych w siedzibie parlamentu i podczas spotkań towarzyskich organizowanych przez partie.

Hiszpania: prawie 3 mln kobiet doświadczyło przemocy seksualnej

Co druga kobieta mieszkająca w Hiszpanii przynajmniej raz w swoim życiu doświadczyła jakiegoś rodzaju przemocy – od molestowania po gwałt czy...

W miniony weekend 322 kobiety, byłe i obecne członkinie partii politycznych podpisały list otwarty skierowany bezpośrednio do liderów duńskich partii. Opublikowała go duńska gazeta „Politiken”.

Przekonują w nim, że m.in. podczas zebrań politycznych w Christiansborgu i spotkań towarzyskich organizowanych przez partie zdarzają się przypadki molestowania seksualnego. 79 kobiet zadeklarowało, że padły ofiarą tych praktyk i je opisało.

Jak oceniła Pernille Skipper, rzeczniczka partii Czerwono-Zielonych w rozmowie z duńską telewizją, „część przypadków to nieprzyzwoity i bardzo jawny seksizm, a część to sytuacje przypominające gwałt”. – Jest to oznaka bardzo niezdrowej kultury, którą musi rozwiązać każdy lider partii – dodała Skipper.

Sophie Løhde, rzeczniczka prasowa partii Venstre mówi o „ seksistowskich komentarzach, nękaniu i napaści”. – Wstydzę się w imieniu duńskiej polityki – powiedziała.

Według Camilli Søe, jednej z organizatorek akcji, kobiety milczały dotąd, z powodu strachu i lojalności wobec partii.