CBA wydało oświadczenie w sprawie szefa NIK Mariana Banasia

CBA kontroluje oświadczenia majątkowe szefa NIK (fot. arch. PAP/Radek Pietruszka)

Centralne Biuro Antykorupcyjne wydało oświadczenie w związku z prowadzeniem czynności kontrolnych oświadczeń majątkowych szefa NIK Mariana Banasia. – Postępowanie zgodnie z ustawą o CBA może trwać do dziewięciu miesięcy. Przedłużenie w tym czasie wynika z potrzeby zgromadzenia niezbędnej dokumentacji – poinformował rzecznik Biura. Planowany termin zakończenia kontroli, jak podano, przypada na drugą połowę października br.

Karczewski: Materiał „Superwizjera” to pełna manipulacja i swoistego rodzaju zemsta

Insynuacjami, swoistego rodzaju zemstą i manipulacją określił materiał „Superwizjera” nt. prezesa NIK Mariana Banasia marszałek Senatu Stanisław...

„Superwizjer” TVN poinformował w sobotę, że były minister finansów i nowy szef Najwyższej Izby Kontroli Marian Banaś wpisał do oświadczenia majątkowego: dwa domy; grunty rolne oraz kamienicę. Kamienicę oraz dwa mniejsze mieszkania wynajmuje – informują dziennikarze programu.

„Superwizjer” podaje, że kamienica położona jest w krakowskiej dzielnicy Podgórze. Według dziennikarzy programu mieści się w niej niewielki pensjonat, który oferuje gościom pokoje na godziny. Jak podkreślono w materiale „Superwizjera”, w 2016 roku Marian Banaś zadeklarował, że sprzeda kamienicę, ale nigdy do tego nie doszło.

Umowa przedwstępna – zaznaczyli dziennikarze – została jednak odnotowana w dokumentach sądowych. Jak podano, niedoszłym nabywcą jest 30-letni Dawid O., który jednocześnie prowadzi pensjonat w kamienicy ministra.

Banaś w oświadczeniu zaznaczył, że nie zarządzał pokazanym w materiale „Superwizjera” hotelem, a obecnie nie jest właścicielem tej nieruchomości. Jak dodał, „materiał odbiera jako próbę manipulacji, szkalowania i podważania dobrego imienia” nie tylko jego osoby, ale również kierowanych przez niego instytucji i zamierza skierować sprawę na drogę sądową.

Oświadczenia majątkowe Banasia sprawdza CBA. – CBA realizując swoje ustawowe obowiązki prowadzi od 16 kwietnia br. kontrolę oświadczeń majątkowych Pana Mariana Banasia. Postępowanie obejmuje oświadczenia majątkowe złożone w latach 2015-2019. Planowany termin zakończenia kontroli przypada na drugą połowę października br. Czynności kontrolne poprzedziła przeprowadzona analiza – poinformował Temistokles Brodowski, rzecznik CBA.

Dodał, że postępowanie zgodnie z ustawą o CBA może trwać do 9 miesięcy. – Jej przedłużenie w tym czasie wynika z potrzeby zgromadzenia niezbędnej dokumentacji. Do chwili zakończenia kontroli CBA, jak w każdym innym przypadku, nie informuje o szczegółach toczącego się postępowania ani też nie przesądza o jego wynikach – stwierdził.

„Materiał »Superwizjera« TVN to próba manipulacji i szkalowania”

– Materiał »Superwizjera« TVN odbieram jako próbę manipulacji, szkalowania i podważania dobrego imienia nie tylko mojej osoby, ale również...

Autorem reportażu „Superwizjera” o Banasiu jest Bertold Kittel. Dziennikarz był jednym ze współautorów materiału o „urodzinach Hitlera”, zorganizowanych w lesie pod Wodzisławiem Śląskim.

W książce pt. „Lech Kaczyński: biografia polityczna 1949-2005” autorzy publikacji Adam Chmielecki, Anna Piekarska i Sławomir Cenckiewicz napisali, że „wiele wskazuje na to”, iż okoliczności dymisji z funkcji ówczesnego ministra sprawiedliwości Lecha Kaczyńskiego były „elementem szerszej kampanii, w której zawierały się mi.n. działania Urzędu Ochrony Państwa oraz publikacje prasowe. W tym też kontekście pada nazwisko dziennikarza TVN.

„Pozyskałam informację, że dziennikarze „Rzeczpospolitej”Anna Marszałek i Bertold Kittel [...] otrzymali zlecenie wykorzystania mediów do wyeliminowania z życia politycznego trzech polityków: Marka Kempskiego, Jerzego Widzyka i Lecha Kaczyńskiego. [...] Działania te prowadzone są w porozumieniu z UOP” – to notatka, którą – jak podają autorzy publikacji – sporządziła w grudniu 2000 r. Elżbieta Kruk, ówczesna szefowa gabinetu politycznego ministra.

Z kolei w 2001 r. Marszałek i Kittel na łamach „Rzeczpospolitej” oskarżyli byłego wiceministra obrony narodowej Romualda Szermietiewa o udział w działaniach korupcyjnych w MON. W 2008 r. Sąd Rejonowy dla Warszawy-Śródmieścia uniewinnił Szermietiewa od zarzutów korupcji. W 2016 r. Sąd Apelacyjny w Warszawie nakazał prawomocnie autorom publikacji przeprosić Szeremietiewa.

– Do dziś nie odzyskałem pozycji, która miałem, uznawany za znawcę, eksperta i zdolnego do tego, by kierować sprawami sił zbrojnych. I zdaje się, że o to chodziło – mówił Szermietiew.

Nowy prezes Najwyższej Izby Kontroli złożył przysięgę

Powołany przez parlament na stanowisko prezesa Najwyższej Izby Kontroli Marian Banaś złożył w piątek wieczorem przysięgę w Sejmie.

Marian Banaś został ministrem finansów w ramach rekonstrukcji rządu Mateusza Morawieckiego na początku czerwca. Zastąpił na tym stanowisku Teresę Czerwińską. Wcześniej był sekretarzem stanu w Ministerstwie Finansów i szefem Krajowej Administracji Skarbowej.

Pełni też funkcję pełnomocnika rządu do spraw zwalczania nieprawidłowości finansowych na szkodę RP lub Unii Europejskiej. Wcześniej dwukrotnie był podsekretarzem stanu w Ministerstwie Finansów i szefem Służby Celnej.

W PRL działał w demokratycznej opozycji, organizował kolportaż niezależnych wydawnictw w Krakowie i na Podhalu oraz współzakładał Akcję na rzecz Niepodległości. Działał także w Studenckim Komitecie Solidarności, Instytucie Katyńskim, Konfederacji Polski Niepodległej czy w Ruchu Młodej Polski.

Za działalność w „Solidarności” siedział w więzieniu od 1981 r. do 1983 r. Po wyjściu na wolność współzakładał Komitet Pomocy Więzionym za Przekonania, a w połowie lat 80. był współtwórcą Polskiej Partii Niepodległościowej.

W rządzie Jana Olszewskiego był doradcą szefa MSW Antoniego Macierewicza. W latach 1992-2005 pracował w Najwyższej Izbie Kontroli, m.in. jako specjalista i doradca prawny. Od 2005 r. do 2008 r. pełnił funkcję podsekretarzem stanu w resorcie finansów oraz szefa Służby Celnej. W listopadzie 2015 r. ponownie objął oba te stanowiska, a od grudnia 2016 r. jest sekretarzem stanu w Ministerstwie Finansów. Po zlikwidowaniu Służby Celnej w 2017 r. został szefem Krajowej Administracji Skarbowej.