Janusz Wojciechowski kandydatem na stanowisko unijnego komisarza ds. rolnictwa

Kandydat Polski na komisarza Janusz Wojciechowski ma odpowiadać za rolnictwo. Podział tek w nowej Komisji Europejskiej ogłosiła jej przewodnicząca Ursula von der Leyen.

KE przedstawiła oficjalnie listę kandydatów na komisarzy

Komisja Europejska przedstawiła w poniedziałek oficjalnie listę kandydatów na komisarzy. Potwierdza ona informacje, które spływały wcześniej z...

– Portfolio rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich jest ogromne. Nie będę teraz, na tej konferencji prasowej w stanie powiedzieć więcej w sprawie tego ogromnego tematu, ale to jest dokładnie takie same portfolio, jakie mamy teraz – powiedziała von der Leyen.

Szefowa KE odniosła się także do dochodzenia dot. Wojciechowskiego, które prowadzi Europejski Urząd ds. Zwalczania Nadużyć Finansowych (OLAF). – Lista kandydatów na komisarzy została zaakceptowana przez Radę (...). Nie będę komentować dochodzeń OLAF-u, bo są one całkowicie niezależne. Gdy zostaną zakończone, wysłuchamy, co urząd ma do zakomunikowania – oświadczyła von der Leyen.

Następnie Parlament Europejski będzie głosował nad całym kolegium komisarzy. Przed tym głosowaniem odbędą się przesłuchania kandydatów na komisarzy w odpowiednich komisjach. Ostatnim krokiem jest formalne powołanie Komisji Europejskiej przez Radę Europejską.

Polska wygrywa spór z Gazpromem w sprawie gazociągu OPAL. Wyrok TSUE

Sąd Unii Europejskiej w Luksemburgu wydał korzystny dla Polski wyrok ws. korzystania przez Gazprom z gazociągu OPAL. Uchylił on decyzję Komisji...

W ostatnich kilkunastu latach zdarzało się, że europosłowie opiniowali negatywnie kandydatów na komisarzy, byli oni wycofywani, a kraje przysyłały do Brukseli nowe osoby.

Janusz Wojciechowski był prezesem Najwyższej Izby Kontroli (1995-2001), prezesem Polskiego Stronnictwa Ludowego (2004-05), posłem do Parlamentu Europejskiego (1999-2016). W 2010 r. przystąpił do Prawa i Sprawiedliwości. W kadencji 2016-22 jest audytorem w Europejskim Trybunale Obrachunkowym.

W Komisji Europejskiej, którą we wtorek przedstawiła jej przyszła przewodnicząca Ursula von der Leyen, ma być ośmioro wiceprzewodniczących: z Łotwy, Holandii, Danii, Hiszpanii, Grecji, Słowacji, Czech i Chorwacji. Mają pracować w zespołach.

Przyszła szefowa KE na konferencji prasowej mówiła, że wiceprzewodniczący będą pracować w klastrach w zależności od tego, czym się będą zajmować. Przykładowo Frans Timmermans jako wiceszef ds. zielonego ładu ma koordynować energię, klimat, ale też rolnictwo.

Politycy o polskim kandydacie na komisarza ds. rolnictwa UE: Idealny, ważna teka

Politycy Zjednoczonej Prawicy nie kryją satysfakcji w związku z tym, że Polsce przypadnie fotel unijnego komisarza ds. rolnictwa. – Rolnictwo to...

Z kolei Dunka Margrethe Vestager jako wiceprzewodnicząca ds. dostosowania Europy do ery cyfrowej ma pracować m.in. z komisarzami ds. innowacyjności i gospodarki. Wiceprzewodniczący będą też mieli własne teki. Vestager będzie komisarzem ds. konkurencji.

Łotysz Valdis Dombrovskis na równi z Vestager i Timmermansem ma być wiceprzewodniczącym zarządzającym. Będzie on odpowiadał za gospodarkę, a także będzie komisarzem ds. usług finansowych.

Kolejną wiceszefową KE ma zostać Czeszka Viera Jourova, która ma odpowiadać za wartości i przejrzystość. Będzie zajmowała się też praworządnością wraz z komisarzem ds. sprawiedliwości.

Na wiceprzewodniczących zostali również desygnowani Słowak Marosz Szefczovicz (relacje międzyinstytucjonalne), Grek Margaritis Schinas (ochrona europejskiego stylu życia), Chorwatka Dubravka Szuica (demografia i demokracja) oraz Hiszpan Josep Borrell (sprawy zagraniczne).