KGHM sprząta po poprzednim prezesie. Oświadczenie spółki po raporcie NIK

NIK opublikował raport po kontroli inwestycji z 2012 r. (fot. KGHM)

Obecny zarząd spółki KGHM Polska Miedź zapoznał się z raportem opublikowanym przez Najwyższą Izbę Kontroli i w pełni przyjmuje do wiadomości zawarte w dokumencie informacje i wnioski – poinformował zarząd KGHM.

NIK opublikował raport ws. fatalnej inwestycji KGHM. „Nie leżała w interesie spółki”

Najwyższa Izba Kontroli opublikowała raport końcowy w sprawie inwestycji KGHM z 2012 r., która przyniosła 20 mld zł strat. Izba negatywnie oceniła...

„Władze spółki pragną podkreślić, że od początku swojej kadencji współpracowały z NIK, przekazując tej instytucji wszystkie wymagane prawem dokumenty i informacje. Zauważony przez kontrolerów NIK w raporcie, budzący kontrowersje styl transakcji zakupu kopalni Sierra Gorda w 2011 r. przez zarząd KGHM Polska Miedź kierowany przez ówczesnego prezesa Herberta Wirtha oraz sposób zarządzania tą inwestycją w okresie późniejszym skłonił obecny zarząd spółki do wprowadzenia szeregu działań naprawczych” – napisano w oświadczeniu zarządu KGHM.

„W efekcie zapoczątkowanego w połowie 2018 r. procesu udało nam się zmierzyć z historycznym wyzwaniem dotyczącym aktywów zagranicznych spółki i istotnie poprawić obecny wynik operacyjny chilijskiej inwestycji. Proces ten będzie kontynuowany w ramach naszej polityki transparentności i efektywności, która jest dziś priorytetem działań zarządu KGHM Polska Miedź” – dodano.

Najwyższa Izba Kontroli poinformowała, że negatywnie ocenia zakup przez KGHM Polska Miedź SA kanadyjskiej spółki Quadra kopalni miedzi Sierra Gorda w Chile.

Inwestycja KGHM, 20 mld zł strat. NIK: Raport będzie „lada dzień”

Najwyższa Izba Kontroli przedstawi „lada dzień” raport końcowy w sprawie inwestycji KGHM z 2012 r. – poinformowała w rozmowie z portalem tvp.info...

„Według NIK przeznaczenie na zakup i dofinansowanie spółki 13 mld zł i kolejne wydatki na dalsze dofinansowywanie do 2020 r. wskazuje na to, że realizacja tej inwestycji nie leżała w interesie KGHM” – napisano w komunikacie.

Dodano, że analizy i wyceny przeprowadzone przez kombinat opierały się na założeniach opracowanych przez firmy działające na zlecenie Quadry, a więc spółki, która miała być kupiona przez KGHM.

„Analizy te w ocenie NIK okazały się zbyt optymistyczne. NIK zaznacza, że długofalowa efektywność projektu Sierra Gorda będzie zależała od poziomu światowych cen miedzi i molibdenu w długim okresie, należy mieć jednak na uwadze, że zarówno miedź jak i molibden charakteryzują się znaczną zmiennością cen” – informuje NIK.

W marcu 2012 r. KGHM przejął za 9,2 mld zł kanadyjską spółkę giełdową Quadra FNX Mining Ltd. W czerwcu 2014 r. uruchomiono kopalnię, ale produkcja komercyjna rozpoczęła się dopiero w II półroczu 2015 r., tj. z rocznym opóźnieniem i po przekroczeniu nakładów inwestycyjnych o połowę – przypomniała Izba.

Sierra Gorda to wspólne przedsięwzięcie, którego właścicielami są KGHM International (55 proc.) i spółki grupy Sumitomo (45 proc.).