Roman Giertych wydał oświadczenie ws. swojego startu w wyborach

Giertych oświadczył, że odrzucił propozycję Koalicji Obywatelskiej (fot. arch. PAP/Marcin Gadomski)

Mecenas Roman Giertych po trwających od kilku tygodni medialnych spekulacjach poinformował, że otrzymał propozycję startu w wyborach parlamentarnych z list Koalicji Obywatelskiej. „Ale po głębokim namyśle podjąłem wczoraj decyzję o odrzuceniu tej propozycji” – oświadczył. W swoim wpisie Giertych podziękował też Donaldowi Tuskowi, Radosławowi Sikorskiemu oraz Grzegorzowi Schetynie.

Pereira: Giertych korzysta ze śmierci Kosteckiego, jakby była trampoliną polityczną

Trudno się dziwić, że kiedy ktoś umiera w celi – czy popełnia samobójstwo, czy ktoś dokonuje morderstwa – sprawa budzi zainteresowanie mediów; nie...

Giertych w oświadczeniu przedstawionym na Facebooku napisał, że „w odpowiedzi na liczne pytania i medialne spekulacje chciałbym powiedzieć, że prawdą jest, iż otrzymałem propozycję startu w wyborach z list Koalicji Obywatelskiej w okręgu podwarszawskim do Senatu RP”.

„Chciałbym w tym miejscu bardzo serdecznie podziękować za publiczne słowa zachęty, które skierował do mnie przewodniczący Rady Europejskiej Donald Tusk. Panie Przewodniczący! Pańskie poparcie napawa mnie dumą i nie ukrywam, że przyjąłem pańskie słowa z prawdziwym wzruszeniem. Taka zachęta wypowiedziana przez najważniejszą osobę obozu demokratycznego w Polsce, w każdych innych okolicznościach spowodowałaby przekucie tych słów w czyn. Okoliczności obiektywne i sytuacja chwili obecnej stanęły jednak na przeszkodzie” – dodał były prezes Ligi Polskich Rodzin.

Giertych dziękował w swoim wpisie także europosłowi, byłemu szefowi MSZ Radosławowi Sikorskiemu za „zachętę do startu z list KO” oraz liderowi PO Grzegorzowi Schetynie i Robertowi Tyszkiewiczowi.

„Życzę wszystkim, którzy startują z opozycji, zwycięstwa nad PiS” – zakończył swój wpis.