Tusk: stanowisko Unii w sprawie Wzgórz Golan pozostaje niezmienne

W 2017 roku ONZ przyjęła rezolucję, w której Izrael został skrytykowany za okupację Wzgórz Golan(fot. REUTERS/Ronen Zvulun)

Przewodniczący Rady Europejskiej Donald Tusk powiedział w Brukseli, że UE podtrzymuje swoje stanowisko w sprawie Wzgórz Golan. Unia Europejska nie uznaje zwierzchnictwa Izraela nad tym obszarem.

Trump: „Czas uznać zwierzchność Izraela nad Wzgórzami Golan”. Netanjahu dziękuje

„Po 52 latach nadszedł czas, aby Stany Zjednoczone w pełni uznały władzę Izraela nad Wzgórzami Golan” – oświadczył prezydent USA Donald Trump. Za...

– Stanowisko UE jest dobrze znane i nie zmieniło się – powiedział przewodniczący Rady Europejskiej na konferencji prasowej po unijnym szczycie, gdy poproszono go o komentarz do czwartkowej deklaracji prezydenta USA. Donald Trump powiedział, że „nadszedł czas, by uznać, iż Wzgórza Golan należą do Izraela”.

Jak napisał na Twitterze, ma to „kluczowe strategiczne znaczenie dla bezpieczeństwa Izraela i stabilności regionu”. „Po 52 latach nadszedł czas, aby Stany Zjednoczone w pełni uznały władzę Izraela nad Wzgórzami Golan” – napisał prezydent.

Trump udzielił w ten sposób politycznego poparcia premierowi Izraela Benjaminowi Netanjahu na kilka dni przed jego wizytą w Waszyngtonie i niespełna trzy tygodnie przez izraelskimi wyborami parlamentarnymi – komentuje AFP.

Netanjahu - również na Twitterze - podziękował Trumpowi za „śmiałe uznanie suwerenności Izraela nad Wzgórzami Golan”. Szef rządu Izraela przyjedzie do USA, by spotkać się z Trumpem i wystąpić przed Amerykańsko-Izraelskim Komitetem Spraw Publicznych (AIPAC).

Izrael zajął znaczną część Wzgórz Golan podczas tzw. wojny sześciodniowej w 1967 roku, a następnie wcielił je administracyjnie do swego terytorium; decyzja ta nie została nigdy zaaprobowana przez wspólnotę międzynarodową, a prawo do tego obszaru rości sobie Syria. W 2017 roku ONZ przyjęła rezolucję, w której Izrael został skrytykowany za okupację Wzgórz Golan.

W trakcie kampanii wyborczej w Izraelu Netanjahu podkreśla swe bliskie związki z administracją Trumpa i przedstawia je jako źródło wielkich korzyści dla kraju i osobisty sukces - pisze AFP. Już podczas pierwszego spotkania z prezydentem Trumpem w lutym 2017 roku Netanjahu - jak podaje Reuters - zabiegał o to, by USA uznały Wzgórza Golan za terytorium izraelskie.