Zbudowanie go wymagało wspólnego wysiłku. Rondel spod Cedyni mógł przywrócić pokój

Rondel w Nowym Objezierzu przed rozpoczęciem prac archeologicznych (fot. YT Norbert Pajak)

Budowa monumentalnego miejsca kultu, w którą zaangażowanych było wiele klanów, mogła służyć przywróceniu integracji społecznej – mówią o powstałym 7 tys. lat temu w Nowym Objezierzu archeolodzy. To największa tego typu konstrukcja na Pomorzu Zachodnim.

Bakterie niszczą grobowiec Tutanchamona. Jest nowy system wentylacyjny

Według sławnego egipskiego archeologa Zahiego Hawassa akcja ratowania grobowca słynnego faraona udała się. Jednak jego zdaniem trzeba będzie...

zobacz więcej

Monumentalny rondel (nazwa nawiązuje do kolistego kształtu) z pola pod Cedynią badany jest od 2017 r. Od września ub.r. prowadzone są badania interdyscyplinarne z zastosowaniem najnowszych metod, które mają przybliżyć funkcję budowli i dostarczyć informacji o życiu mieszkających w pobliżu społeczności.

Obiekt datowany jest wstępnie na lata 4850-4700 p.n.e. Ma formę regularnego kręgu o średnicy zewnętrznej 120 m. Złożony jest z czterech koncentrycznych rowów. Od wewnątrz rowy uzupełniały dodatkowo trzy koncentryczne palisady. Do wnętrza obiektu prowadziły trzy symetrycznie rozlokowane bramy. Wnętrze o średnicy około 50 m nie było zabudowane.

Rondel funkcjonował jako miejsce kultu w początkowych stuleciach piątego tysiąclecia p.n.e. w miejscowości Nowe Objezierze w okolicach Cedyni. Budowle tego typu pojawiły się na dużych obszarach Europy Środkowej po upadku kultury pierwszych społeczności rolniczych, które kolonizowały te ziemie przybywając z terenu Bałkanów pod koniec szóstego tysiąclecia p.n.e. Według archeologów, powodem upadku społeczności rolniczych było trwające ok. 200 lat pogorszenie warunków klimatycznych, które spowodowało obniżenie plonów, a także choroby roślin, zwierząt i ludzi.

Budowla wzniesiona ponad podziałami

– Konsekwencją był wzrost agresji między grupami klanowymi, na jakie dzieliły się ówczesne społeczności – powiedział PAP kierownik badań prof. Lech Czerniak z Uniwersytetu Gdańskiego. Dlatego – jak tłumaczy badacz – pojawienie się obiektu, którego budowa wymagała wysiłku wielu klanów oraz usytuowanie jego bram, jednoznacznie wskazujące na odwołanie się do sił Kosmosu, wydaje się narzędziem, które przywrócić mogło integrację społeczną.

– Budowa tego obiektu przy technologii dostępnej siedem tysięcy lat temu wymagała ogromnego wysiłku. Mogły go ponieść jedynie społeczności, które były przekonane, że tworzą obiekt o nadzwyczajnej funkcji i właściwościach – wyjaśnił prof. Czerniak.

Badania wykazały, że w Nowym Objezierzu w czasie świętowania w obiekcie spożywano głównie mięso bydła, które w neolicie było spożywane przy wyjątkowych okazjach. – W zeszłym roku na dnie jednego z rowów odkryliśmy szczękę dzika. Wybór tak wyjątkowej części szkieletu (pary kłów dzika te same społeczności deponowały w grobach) interpretujemy jako celowy depozyt związany z rytuałami, które się w tym miejscu odbywały – powiedziała dr Agnieszka Matuszewska z Uniwersytetu Szczecińskiego.

Najstarsza ziemska skała została znaleziona na… Księżycu. „Materiał sprzed kilku miliardów lat”

W próbkach przywiezionych z Księżyca przez astronautów misji Apollo 14 zidentyfikowano materiał pochodzący przypuszczalnie z Ziemi sprzed kilku...

zobacz więcej

Znaleziono ceramikę, narzędzia i kości

Podczas badań wykopaliskowych udało się odsłonić zarysy wszystkich czterech rowów, potrójnej palisady i kilkudziesięciu obiektów. Znaleziono m.in. wytwory krzemienne, fragmenty ceramiki, kości zwierzęce, fragmenty narzędzi kamiennych i bryłki barwnika nazywanego ochrą.

W badaniach uczestniczyli archeolodzy, botanicy, archeobotanicy oraz studenci z ośrodków w Gdańsku, Szczecinie, Poznaniu, Warszawie, a także w Czechach.

W tym roku naukowcy planują dokończenie badań bramy południowej oraz zbadanie otoczenia bramy zachodniej. Jak mówią, nie można wykluczyć, że poszczególne bramy były użytkowane przez różne grupy (klany), które przyniosły ze sobą własne naczynia, narzędzia i pożywienie.

źródło:

Zobacz więcej