„Pracownicy TVP stali się ofiarami nieuzasadnionej nagonki”. Oświadczenie Telewizji Polskiej

„Zarząd Telewizji Polskiej w pełni wspiera pracowników i współpracowników TVP” (fot. arch.PAP/Rafał Guz)

Tragedia ostatnich dni jest wykorzystywana przez ludzi nieodpowiedzialnych do bezprzykładnej agresji. Pracownicy TVP stali się ofiarami niczym nieuzasadnionej nagonki. Wszelkie tego typu zachowania są zgłaszane do właściwych organów – czytamy w oświadczeniu TVP.

Już 15 zatrzymanych za sianie nienawiści w internecie

Policjanci z wydziałów dw. z cyberprzestępczoscią zatrzymali od poniedziałku 15 osób, które siały nienawiść w sieci. Wśród nich są matka z synem,...

„Telewizja Polska jako nadawca publiczny zawsze jest z Polakami w najważniejszych momentach. Także tych tragicznych, jak zabójstwo prezydenta Gdańska i związana z nim żałoba. Niestety tragedia ostatnich dni jest wykorzystywana przez ludzi nieodpowiedzialnych do bezprzykładnej agresji. Bezsensowna zbrodnia, która miała miejsce w Gdańsku nie może być powodem do eskalacji nienawiści” – napisano w oświadczeniu.

Podkreślono w nim, że pracownicy i współpracownicy TVP stali się ofiarami „niczym nieuzasadnionej nagonki i agresji”. „Pod adresem niektórych z nich i ich rodzin kierowane są groźby. Zarząd TVP informuje, że wszelkie tego typu zachowania są zgłaszane do właściwych organów” – zaakcentowano.

„Jednocześnie Zarząd oświadcza, że pojawiające się bezprawne ataki na przedstawicieli TVP, a także próby przypisywania Telewizji Publicznej jakiejkolwiek odpowiedzialności za wydarzenia z Gdańska są kierowane na drogę sądową. Zarząd Telewizji Polskiej w pełni wspiera pracowników i współpracowników TVP w ich ciężkiej i odpowiedzialnej pracy oraz apeluje o solidarność z ofiarami każdego przypadku agresji i nienawiści” – zaznaczono w piśmie.