Krasnodębski jedynym kandydatem na stanowisko wiceszefa PE

Zdzisław Krasnodębski (fot. arch. PAP/Darek Delmanowicz)

Belgijska europosłanka Europejskich Konserwatystów i Reformatorów Helga Stevens, która była jedyną kontrkandydatką europosła PiS Zdzisława Krasnodębskiego w staraniach o nominację grupy na stanowisko wiceszefa PE, wycofała swoją kandydaturę.

Prof. Zdzisław Krasnodębski kandydatem PiS na stanowisko wiceszefa PE

Prof. Zdzisław Krasnodębski jest oficjalnem kandydatem na stanowisko wiceprzewodniczącego Parlamentu Europejskiego.

O wycofaniu się Stevens poinformował na Twitterze sam europoseł Krasnodębski.

We wtorek Europejscy Konserwatyści i Reformatorzy będą decydować, kto otrzyma nominację grupy do stanowiska wiceprzewodniczącego PE w związku z tym, że w styczniu został odwołany europoseł PiS Ryszard Czarnecki.

Liderzy największych grup politycznych jeszcze przed głosowaniem w sprawie odwołania Czarneckiego zadeklarowali poparcie dla kandydata, którego wystawi grupa EKR.

W pierwszej połowie stycznia przewodniczący czterech frakcji w PE (chadeków, socjalistów, liberałów i Zielonych) napisali list do szefa PE Antonio Tajaniego, domagając się odwołania Czarneckiego w związku w tym, że porównał on eurodeputowaną PO Różę Thun do szmalcownika. Była to reakcja na jej wystąpienie w krytycznym wobec działań polskich władz reportażu francusko-niemieckiej telewizji Arte.