Ambasador RP w Katarze odwołany. Współpracował z Wojskową Służbą Wewnętrzną

Ambasador Polski w Katarze, Krzysztof Suprowicz, został odwołany ze stanowiska – podały we wtorek „Wiadomości” TVP. Jak wyjaśniono, ma to związek z ujawnionymi niedawno informacjami IPN, iż Suprowicz współpracował z Wojskową Służbą Wewnętrzną.

Paweł Soloch zwolnił płk. Czesława Juźwika. Ekspert BBN służył w WSW

Minister Paweł Soloch podjął decyzję o natychmiastowym rozwiązaniu umowy o pracę z płk. Czesławem Juźwikiem, ekspertem w Departamencie...

Jak dowiedzieli się dziennikarze TVP, odwołanie Suprowicza ma związek z odtajnionym niedawno zbiorem zastrzeżonym IPN. Wynika z niego, że Suprowicz był związany z Wojskową Służbą Wewnętrzną.

Według TVP na stanowisko RP w Katarze Suprowicza rekomendował b. minister spraw zagranicznych, Radosław Sikorski.

Suprowicz odmówił „Wiadomościom” komentarza w tej sprawie. – Nie będę komentował żadnych informacji, proszę skierować się do rzecznika prasowego ministerstwa – powiedział. Dopytywany, czy informacja o jego odwołaniu ma związek z ujawnionymi przez IPN informacjami, odparł: „ja, nie komentuję (...) ani nie udzielam odpowiedzi na żadne tego typu pytania”.