Ryszard Terlecki: Dziś decyzja w sprawie stanowiska premiera

– Komitet Polityczny PiS dziś wieczorem podejmie decyzję, czy rekonstrukcja rządu będzie obejmowała także stanowisko premiera – poinformował w rozmowie z TVP Info wicemarszałek Sejmu Ryszard Terlecki.

Sellin: Postulat zmian wynika z tego, że są inne zadania

– Wygląda na to, że temat rekonstrukcji rządu będzie dokończony jeszcze w tym miesiącu, na pewno przed świętami – powiedział w programie „Kwadrans...

O godz. 18.00 Komitet Polityczny PiS podejmie decyzję, czy dojdzie do zmiany premiera. Następnie tą kwestią ma się zająć o godz. 20.00 na posiedzeniu wyjazdowym klub parlamentarny PiS.

– Będzie podjęta decyzja kierunkowa. Nie będzie, myślę, komunikatu dla prasy, ze składem przyszłego rządu. Z tym musicie poczekać państwo do przyszłego tygodnia – powiedział Ryszard Terlecki dla TVP Info.

Wicemarszałek Sejmu powiedział, że ekipa rządząca będzie chciała przesterować kierunek działań – rząd ma się zająć gospodarką, a to – jak mówił – wymaga jego „przeorganizowania”.

Terlecki podkreślił, że ewentualny wybór Mateusza Morawieckiego na stanowisko premiera – o czym spekulują media – byłby „czymś naturalnym”.

Spotkanie u prezydenta. Zaprosił premier i prezesa PiS

Prezydent Andrzej Duda zaprosił na śniadanie premier Beatę Szydło i prezesa Prawa i Sprawiedliwości Jarosława Kaczyńskiego. Do spotkania dojdzie...

Pytany, czy w partii rozważa się, aby prezes PiS został premierem, Terlecki powiedział, że „to jest oczywiście rozwiązanie najbardziej naturalne”. – Ale bierzemy też pod uwagę inne kwestie, także przekierowanie naszych działań z polityki na gospodarkę. Pozycja Jarosława Kaczyńskiego oczywiście w żaden sposób i w żadnych okolicznościach nie będzie podważona. Natomiast wybór ekipy, która będzie realizować ten plan, należy do niego i do Komitetu Politycznego PiS – powiedział szef klubu PiS.

„Schetyna bredził”

– To są rozwiązania od dłuższego czasu przygotowywane, one się zbiegły z dzisiejszymi występami opozycji pod tytułem „wotum nieufności dla rządu”. Mieliśmy kompromitujący show w wykonaniu pana przewodniczącego Grzegorza Schetyny, który chyba zapomniał, w jakiej sprawie występuje na trybunie sejmowej. Nie powiedział nic o swoim programie, gdyby przypadkiem tak się stało, że jego wniosek zyskałby większość. Ja rozumiem, że nie spodziewał się tego – powiedział Ryszard Terlecki.

– Pan Schetyna bredził coś o zagrożeniu demokracji i faszyzmie, który zagraża Polsce. To wydaje się już nawet nie niepoważne; to jest na poziomie kabaretu politycznego. Mamy to za sobą i teraz spokojnie w przyszłym tygodniu przeprowadzimy rekonstrukcję rządu – mówił wicemarszałek.